Ish kryeministri i portugalisë Antonio Guterres është gati për të ardhur në fronin e Sekretarit të Përgjithshëm të Organizatës së Kombeve të Bashkuara dhe pritet që formalisht të rekomandohet i 193 anëtar i Asamblesë së Përgjithshme për zgjedhjet nga Këshilli i Sigurisë, thanë diplomatët.

Ambasadori i Rusisë në Kombet e Bashkuara, Vitaly Churkin, tha se shpreson që këshilli, njëzëri do të rekomandojë zotin Guterres, i cili ishte gjithashtu Komisioner i lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët që nga Qershori 2005 deri në Dhjetor 2015.

Guterres do të zëvendësojë Ban Ki-moon të Koresë së Jugut, i cili do të largohet nga detyra në fund të vitit 2016, pas shërbeu dy mandate. Guterres ka qenë kryeministër i Portugalisë nga viti 1995 deri në vitin 2002.

“Sot, pas katër votimeve, kemi një favorit të pastër dhe emri i tij është Antonio Guterres,” iu tha gazetarëve ambasadori Churkin  me 14 anëtarët e tjerë të Këshillit, kolegë, duke qëndruar pas tij.

“Ne i urojmë zotit Guterres më të mirat në përmbushjen e detyrës së tij si Sekretar i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara për pesë vitet e ardshëm”, tha Churkin.