Njëqind e njëzet gjyqtarë do t’i nënshtrohen vlerësimit etik dhe profesional gjatë vitit 2020, pavarësisht përballjes ose jo me Vettingun. Pjesë e listës së miratuar nga Këshilli i Lartë Gjyqësor janë gjyqtarë të gjykatave të posaçme që do të gjykojnë dosjes e SPAK, gjyqtarë të gjykatave administrative si dhe të gjykatave të tjera në Tiranë dhe rrethe të të gjitha niveleve, raporton ‘Java News’.

Magjistratët do të vlerësohen për periudhën 2017-2019, me kushtin që deri në datën 1 Janar 2017 kanë jo më pak se 3 vjet dhe jo më shumë se 15 vjet përvojë profesionale, në bazë të nenit 84 të ligjit për statusin e magjistratëve.

Pjesë e listës rezulton gjyqtarja e Apelit Fatmira Hajdari, ish-bashkëshortja e Azem Hajdarit si dhe gjyqtari Lazër Sallaku, i cili mbylli disa ditë më parë dosjen e Lulzim Bashës për lotimin rus si dhe dosjen CEZ.

Do t’i nënshtrohet vlerësimit gjatë 2020 edhe gjyqtarja e Krujës, Enkeleida Hoxha, një emër i lakuar në drejtësi, për shkak se u ka hapur dyert e burgut ish-numrit dy të bandës së Durrësit Endrit Dokle, duke i shuar dënimin përjetë, Genc Tafilit, i dënuar për vrasjen e komisarit të Policisë Arben Zylyftari si dhe Ilir Pajës, të cilit i kishte mbetur mbi një vit dënim.

Pjesë e listës janë gjithashtu gjyqtarë që aktualisht janë shkarkuar nga shkalla e parë e Vetingut, por nuk ka një vendim të formës së prerë nga Kolegji për ta. Do të vlerësohen edhe gjyqtarë të kallëzuar për fshehje pasurie si dhe të lakuar për vendime skandaloze.
Ndërkaq, është përjashtuar nga kjo listë kryetari i Gjykatës së Lartë, Ardian Dvorani, pasi gjatë periudhës së vlerësimit, nuk ka qenë subjekt i vlerësimit etik dhe profesional. Nuk janë përfshirë as kryetarët e gjykatave, sepse aktualisht pjesa me e madhe e gjykatave drejtohen nga zëvendëskryetarët.

Vlerësimi bazohet tek dosjet e gjykuara të përzgjedhura me short, të dhënat statistikore, mendimi i kryetarit, ankesat, masat disiplinore, trajnimet, raportet e ILDKPKI etj. Në fund gjyqtari vlerësohet si këtyre niveleve: “Shkëlqyeshëm”, “Shumë mirë”, “Mirë”, “Mjaftueshëm” dhe “I pamjaftueshëm”. Vlerësimi i “i pamjaftueshëm” jepet kur gjyqtari vlerësohet “i pamjaftueshëm” për të paktën në 3 kritere nga katër të tillë: aftësitë profesionale, aftësitë organizative, etika dhe angazhimi profesional.

Për këtë detyrë, KLGJ ka ngritur Komisionin e e Vlerësimit të Etikës dhe Veprimtarisë Profesionale, i cili përbëhet nga Brikena Ukperaj (Lubonja), Brunilda Kadi, Erjon Muharremaj Fatmira Luli (anëtare zëvendësuese) dhe Medi Bici (anëtar zëvendësues).

Sipas ligjit, magjistrati vlerësohet një herë në tre vjet, gjatë pesëmbëdhjetë viteve të para të përvojës profesionale. Magjistrati vlerësohet një herë në pesë vjet, pas 15 viteve të para të përvojës profesionale si magjistrat, shkruan “shqiptarja.com”.

Lista me gjyqtarët që do të vlerësohen gjatë vitit 2020

Fatmira Hajdari

Lazër Sallaku

Bib Ndreca

Dhimitër Lara

Margarita Buhali

Klodiana Mema

Saida Dollani

Manjola Xhaxho

Nertina Kosova

Eriol Roshi

Ornela Naqellari

Albana Boksi

Esmeralda Çeka

Rexhep Bekteshi

Sokol Binaj

Gentian Medja

Enton Dhimitri

Emona Muçi

Adelajda Gjuzi

Diamela Goxha

Lutfije Celami

Matilda Llangozi

Rudina Palloj

Edvan Velçani

Gilda Llambraj

Mimoza Margjeka

Petraq Çurri

Enkelejda Kapedani

Arta Burda

Ejona Lazellari

Igerta Bengu

Marsela Dervishi

Matilda Shalla

Olkeda Liçe

Taulant Banushi

Arben Dosti

Ariola Kristo

Flojera Davidhi

Genti Dokollari

Sonjela Voskopi

Alma Kolgjoka

Engjëllushe Tahiri

Enkelejda Hoxha

Alma Ahmeti Zhupa

Aurel Arapi

Artan Hajredinaj

Elsa Ulliri

Ornela Naqellari

Esmeralda Çeka

Zeta Terpollari

Dritan Hasani

Rezarta Aliu Paja

Emona Muçi

Luljeta Topalli

Enkeleda Doda

Sokol Pina

Andri Ymeri

Arbër Çela

Irida Kaçerja

Luveda Dardha

Sokol Shehu

Alma Kodraliu

Anila Karanxha

Antonela Prendi

Arjan Aliaj

Ahmet Metaliaj

Erjon Bani

Ervin Pollozhani

Gerd Hoxha

Irena Plaku

Irena Hoxha

Juljan Haxhiu

Klorinda Çela

Kastriot Gramshi

Marinela Nuni

Manjola Xhaxho

Migena Laska

Neritan Cena

Tereza Merkaj Lani

Vjosa Zaimi Çela

Sokol Pasho

Erjon Çela

Sami Ujkashi

Arbana Selmanaj

Atalanta Zeqiraj

Elona Mihali

Ervin Trashi

Laurent Fuçia

Skënder Haluca

Vjola Canaj

Daniela Shirka

Marsela Balili

Klodiana Mema

Elidon Papazisi

Ramiz Lala

Sokol Ibi