Kathmandu (AFP) – Njeriu më i shkurtër në botë që mund të ecte, siç verifikohet nga Guinness World Records, vdiq të Premten në një spital në Nepal, tha familja e tij.

Khagendra Thapa Magar,i cili ishte 67.08 centimetra (2 këmbë 2.41 inç), vdiq nga pneumonia në një spital në Pokhara, 200 kilometra nga Kathmandu, ku jetonte me prindërit e tij.

“Ai ka hyrë dhe dalë nga spitali për shkak të pneumonisë. Por kësaj radhe zemra e tij u prek gjithashtu. Ai ndërroi jetë sot, “i tha AFP Mahesh Thapa Magar, vëllai i tij.

Magar u shpall për herë të parë njeriu më i shkurtër në botë në 2010 pas ditëlindjes së 18-të, fotografuar duke mbajtur një certifikatë vetëm pak më të vogël se ai.

Megjithatë ai përfundimisht humbi titullin pasi Chandra Bahadur Dangi i Nepalit,i cili ishte 54.6 centimetra, u zbulua dhe u emërua njeriu më i shkurtër i lëvizshëm në botë.

Magar rimori titullin pas vdekjes së Dangit në 2015.

“Ai ishte aq i vogël kur lindi saqë mund të futej në pëllëmbën e dorës dhe ishte shumë e vështirë ta laje sepse ishte aq i vogël,” tha babai i tij, Roop Bahadur, sipas Guinness World Records.

Si njeriu më i shkurtër në botë, 27-vjeçari udhëtoi në më shumë se një duzinë vendesh dhe bëri shfaqje televizive në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara.

“Ne jemi jashtëzakonisht të trishtuar kur dëgjojmë lajmet nga Nepal se Khagendra nuk është më me ne,” tha Craig Glenday, kryeredaktori i Guinness World Records.

“Jeta mund të jetë sfiduese kur ju peshoni vetëm 6 kilogram dhe nuk futeni në një botë të ndërtuar për një person mesatar. Por Khagendra me siguri nuk e lejoi që madhësia e tij e vogël ta ndalonte atë të përfitonte sa më shumë nga jeta ”, tha ai.

Magar u bë një fytyrë zyrtare e fushatës së turizmit të Nepalit, e cila e paraqiti atë si njeriun më të vogël në një vend që është shtëpia e majës më të lartë në botë, Majes Everest.

Gjatë kohës, ai takoi njerëz të tjerë të shkurtër në të gjithë botën, përfshirë gruan më të shkurtër, Jyoti Amge, nga India.

Në një video të publikuar nga Guinness World Records, Magar shihet duke luajtur me kitarë me vëllain e tij, duke pedaluar me biçikletë dhe ulur në dyqanin e familjes së tij.

Njeriu më i shkurtër i pa lëvizshëm në botë mbetet Junrey Balawing i Filipineve, i cili eshte vetëm 59.93 centimetra, por nuk është në gjendje të ecë ose të qëndrojë i pandihmuar, sipas Guinness World Records.

Rekordin për njeriun më të shkurtër të lëvizshëm qe jeton e mban tani Edward “Nino” Hernandez i Kolumbisë, një DJ rege i cili qëndron 70.21 centimetra i gjatë, tha Guinness.

Veritas.com.al/