Muaji i shenjtë i Ramazanit ka nisur për pjesën më të madhe të botës, por pandemia e koronavirusit ka lënë gjurmën e saj edhe mbi ngjarjen më të rëndësishme të kalendarit islamik.

 Autoritetet myslimane kanë diskutuar rregulloret për lutjet online dhe ndalimin e darkave publike pas perëndimit të Diellit për ritin e agjërimit. Për të frenuar numrin e infeksioneve, shumica e vendeve kanë ulur numrin e vizitorëve në xhami në 20-30% të kapacitetit të tyre të zakonshëm. Gjithashtu mbajtja e maskave do të jetë e detyrueshme.

Në mënyrë që të shmangen më tej tubimet jashtë xhamive, vaktet tradicionale para lindjes së Diellit dhe pas perëndimit të Diellit, Syfyr dhe Iftar, të cilat shpesh ndaheshin në çadrat publike të Ramazanit, janë të ndaluara në të gjithë rajonin. Kjo do të ndikojë shumë tek njerëzit në nevojë, të cilët shpesh hanin falas në prishjen e agjërimit. Disa vende, të tilla si Emiratet e Bashkuara Arabe, kanë premtuar të organizojnë në vend të tyre dërgesat e vaktit të Iftarit për njerëzit e varfër.

Të gjitha autoritetet fetare ndajnë të njëjtin mendim se lutja në shtëpi është opsioni më i sigurtë gjatë muajit të Ramazanit. Një nga pyetjet më të diskutuara javët e fundit ka qenë nëse vaksinimi konsiderohet prishje e agjërimit apo si trajtim mjekësor.

Vetëm këtë javë, Myftiu i Madh i Jordanisë, Sheik Abdul Karim Khasavneh, përfundoi diskutimin me një fjalim që u botua në faqen e internetit të Departamentit të Përgjithshëm të Iftave të Mbretërisë Hashemite të Jordanisë: “Vaksina e koronavirusit, si çdo vaksinë që injektohet në muskul, nuk e prish agjërimin gjatë muajit të bekuar të Ramazanit.” Sidoqoftë, nëse një person, i cili ka marrë vaksinën ka efekte anësore të tilla si temperatura e lartë dhe merr ilaçe dhe prish agjërimin”, atëherë ai duhet ta kompensojë atë ditë në përputhje me tekstin Kuranor”.

VERITAS.COM.AL