Paris (AFP) – Njerëzit e infektuar me koronavirusin e ri mund të fillojnë të përhapin virusin disa ditë përpara se të shfaqin ndonjë simptomë të dukshme, sipas një modeli studimi të ri të publikuar të Mërkurën.

Studimi vjen pasi kombet kanë zgjeruar kufizimet që synojnë të frenojnë epideminë, mes shqetësimeve për pacientët të cilët mund të jenë infektivë pavarësisht se nuk tregojnë shenja të shëndetit të keq.

Gjetjet sfidojnë supozimet kryesore që janë vendosur pas masave të vendosura për të ndaluar përhapjen e pandemisë, siç janë gjurmimi i kontakteve të një personi të infektuar vetëm në kohën kur filluan të shfaqnin simptoma.

Ekspertët kanë hipotetizuar gjatë që disa njerëz që as nuk e dinë se janë të infektuar mund të transmetojnë virusin.

Por studimi i ri sugjeron që edhe ata që kanë shenja të dukshme mund të jenë shumë infektivë para fillimit të simptomave.

“Më shumë kritere gjithëpërfshirëse për gjurmimin e kontaktit për të kapur ngjarje të mundshme të transmetimit dy ose tre ditë para shfaqjes së simptomave duhet të konsiderohen urgjentisht për kontrollin efektiv të shpërthimit,” thanë autorët në punimin e publikuar në Nature Medicine.

Infektues para shfaqjes së simptomave

Studiuesit krahasuan të dhënat klinike mbi përhapjen e virusit nga pacientët në një spital në Kinë me të dhëna të ndara mbi “çifte transmetues” – ku njëri person besohet se ka infektuar tjetrin – për të nxjerrë konkluzione në lidhje me periudhat e infektimit.

Ekipi i studimit i bashkë-udhëhequr nga Eric Lau i Universitetit të Hong Kong-ut mori tampon në fyt nga 94 pacientë të shtruar në Spitalin e tetë popullor të Guangzhout dhe mati infektivitetin nga dita e parë e simptomave për 32 ditë.

Ata zbuluan se pacientët, asnjë prej të cilëve nuk u klasifikua si rëndë ose kritik, kishin ngarkesën më të lartë virale menjëherë pas fillimit të simptomave, të cilat më pas gradualisht u ulën.

Studimi përdori të dhëna të disponueshme publikisht për 77 çifte transmetimi, brenda Kinës dhe ndërkombëtarisht, për të vlerësuar se sa kohë ka kaluar midis fillimit të simptomave në secilin pacient.

Kërkoi një periudhë inkubacioni – koha midis ekspozimit ndaj infeksionit dhe shfaqjes së simptomave – pak më shumë se pesë ditë.

Autorët konstatuan se infektiviteti filloi 2.3 ditë para shfaqjes së simptomave dhe ishte në kulmin e tij në 0.7 ditë para shenjave të para të sëmundjes – megjithëse ata paralajmëruan se tregimi i kohës së saktë të fillimit të simptomave mbështetej në kujtesën e pacientit.

Ata vlerësuan se 44 përqind e rasteve sekondare në zinxhirët e transmetimit ishin infektuar gjatë fazës para-simptomatike.

Infektiviteti parashikohej të binte shpejt brenda shtatë ditëve.

“Implikacione të rëndësishme”

Duke iu përgjigjur studimit, Babak Javid nga Shkolla e Mjekësisë Universitare e Tsinghuas në Pekin tha se gjetjet do të kishin “pasoja të rëndësishme”mbi masat për kontrollin e pandemisë, siç është nëse maskat duhet të vishen nga ata pa simptoma.

“Kjo është e rëndësishme sepse masat aktuale të kontrollit të shëndetit publik të këshilluara,për shembull,nga OBSH dhe qeveria e Britanisë së Madhe supozojnë se ngjitja maksimale është pas shfaqjes së simptomave. Pra, një arsye që maska nuk rekomandohet për tu veshur nga anëtarët asimptomatikë të publikut, “tha ai.

Javid shtoi se disa studime tani kishin sugjeruar që një numër i madh i pacientëve e kanë kaluar virusin përpara se të shfaqnin shenja të sëmundjes dhe tha që gjetjet “kanë të ngjarë të jenë reale dhe të forta”.

Në fillim të këtij muaji, Kina tha se kishte më shumë se 1.300 raste të koronavirusit asimptomatik, hera e parë që ajo ka lëshuar të dhëna të tilla pas shqetësimit publik ndaj njerëzve që janë testuar pozitiv, por nuk po tregojnë simptoma.

Ndërsa pandemia është përhapur, shumë kombe që fillimisht këshilluan vetëm individë me simptoma të izolohen dhe të veshin maska, kanë zgjeruar përgjigjet e tyre ndaj masave që aplikohen në të gjithë linjën.

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë thënë se deri në një të katërtën e njerëzve që janë të infektuar mund të jenë asimptomatikë.

VERITAS.COM.AL