AFP, Breitbart/

Parlamenti i Zvicrës të mërkurën zgjodhi ministrin e financave të vijës së ashpër të vendit për të shërbyer në pozitën shumë simbolike të presidentit vitin e ardhshëm dhe gjithashtu zgjodhi dy gra për të plotesuar vendet e lira ministrore.

Zgjedhja e Ueli Maurer, një 68-vjeçar anëtar i Partisë Popullore zvicerane populiste te krahut te djathte, vjen pa habi, pasi ishte radha e tij midis shtatë anëtarëve të qeverisë zvicerane për të marrë presidencën njëvjeçare me rotacion.

Maurer, i cili ka qenë anëtar i qeverisë që nga viti 2009 dhe më parë ka shërbyer si ministër i mbrojtjes, shërbeu si president një herë më parë në vitin 2013.

Parlamenti zgjodhi Viola Amherd dhe Karin Keller-Sutter për të mbushur dy vende të lira të ministrive, duke arritur pothuajse barazinë gjinore në kabinet.

Amherd, një anëtare e Partisë Kristian Demokrate të qendrës, u zgjodh për të zëvendësuar kolegun e partisë dhe ministrin zviceran të energjisë, Doris Leuthard, i cili njoftoi në shtator se do të largohej pas 12 vjetësh në qeveri.

Avokatja 56-vjeçare nga kantoni jugor i Wallis lehtësisht fitoi mbështetjen e parlamentit, duke mbledhur 148 nga 240 vota të mundshme.

Ligjbërësit gjithashtu kërkuan Keller-Sutter të Partisë Liberale të qendrës së djathtë për të zëvendësuar kolegun e partisë dhe ministrin e ekonomisë, Johann Schneider-Ammann, i cili gjithashtu do të tërhiqet në fund të dhjetorit, pasi shërbeu tetë vjet në detyrë.

54 vjeçarja interpretuese dhe mësuese e shkollës së mesme nga kantoni verilindor i Shën Gallen gjithashtu u zgjodh me lehtësi duke fituar 154 vota.

Me zgjedhjen e tyre, ato i bashkohen Ministres së Drejtësisë Simonetta Sommaruga në ngritjen e numrit të grave ministre në tre.

Mbetet e paqartë nëse Amherd dhe Keller-Sutter do të marrin të njëjtat poste ministrore si kolegët që po zëvendësojnë, pasi që shtatë ministrat në Këshillin Federal zgjedhin portofolet e tyre bazuar në vjetërsinë.

VERITAS.COM.AL/