Nga: Julie Steenhuysen/ Reuters

-Rreth 21 për qind e pacientëve me kancer të trurit të avancuar të trajtuar me një vaksinë polio të modifikuar ishin të gjallë pas tre vjetësh, krahasuar me 4 për qind të pacientëve me tumore të ngjashme që morën terapitë standarde, thanë studiuesit amerikanë të martën.

Gjetjet, botuar në internet në New England Journal of Medicine, janë përditësimi më i fundit për një vaksinë eksperimentale të kancerit të zhvilluar në Duke Cancer Institutute në Durham, Carolina e Veriut, për pacientët me glioblastoma, një formë vdekjeprurëse e kancerit të trurit.

Për shumicën e pacientëve, glioblastoma e të cilëve është përsëritur pas trajtimit, mbijetesa mesatare është 12 muaj. Trajtimi zakonisht përfshin një përzierje të operacionit, kimioterapisë, rrezatimit dhe trajtimeve të planifikuara.

Vaksina eksperimentale përfshin një formë të modifikuar gjenetikisht të poliomelitit, i cili shperndahet në tumorin e trurit përmes një kateteri  të implantuar ne menyre kirurgjikale. Vaksina vepron duke stimuluar sistemin imunitar per te goditur në mënyrë specifike qelizat tumorale.

Prova e fazës 1 u hartua për të gjetur një dozë të sigurt. Ajo përfshiu 61 pacientë të trajtuar me vaksinën poliovirus, përparimi i të cilëve u krahasua me të dhënat historike të pacientëve të ngjashëm të trajtuar me terapi standarde. Pacientë te ndryshem që morren një dozë më të lartë të vaksinës kanë pasur ënjtje dhe kriza cerebrale, dhe shumica e tyre kanë zvogëluar dozën e tyre.

Vaksina tregoi një përgjigje dramatike në disa pacientë, me dy të mbetur te gjallë per të paktën 69 muaj. Por shumica nuk përfitonin dhe shumica – 69 për qind – kishin efekte anësore që i atribuoheshin vaksinës.

Për të gjithë 61 pacientët, gjysma ishin ende  gjallë në 12.5 muaj, një masë e njohur si mbijetesa mesatare e përgjithshme, krahasuar me 11.3 muaj në grupin e kontrollit.

Veritas.com.al/