Zgjedhjet në Hollandë janë planifikuar tashmë për 17 Mars. Dorëheqja e koalicionit formuar nga katër parti ishte në ajër, pasi kreu i Partisë laburiste Lodewijk Asscher tashmë kishte dhënë dorëheqjen

Roberto Vivaldelli 

Bie Qeveria e Rutte në Hollande. Siç është raportuar nga agjencia Adnkronos, qeveria Hollandeze e Kryeministrit liberal dha dorëheqjen ne valen e skandalit mbi bonusin e fëmijëve, si rezultat i të cilit 20,000 familje u akuzuan padrejtësisht për mashtrim fiskal.

Dorëheqja e koalicionit formuar nga katër parti pritej pasi kreu i Partisë laburiste Lodewijk Asscher, Ministër për Çështjet Sociale në epokën e fakteve (2012-2017), kishte dhënë dorëheqjen dje, kur mijëra familje u detyruan të kthenin subvencionet e marra, pasi ishin akuzuar padrejtësisht se i kishin marrë në mënyrë të paligjshme. Midis 2003 dhe 2019, mijëra prindër u akuzuan gabimisht nga autoritetet e Vendit për shkak se kishin kërkuar shuma në mënyrë mashtruese; shumë prej tyre janë detyruar të paguajnë shuma të mëdha parash pa ndonjë arsye dhe ata janë rrënuar. Zgjedhjet në Hollandë janë planifikuar tashmë për 17 Mars.

Skandali rrëzon qeverinë Rutte

Vendet e Ulta janë vendi i tretë në Bashkimin Evropian qeveria e të cilit bie në krizë në mes të krizës së koronavirusit, pas Estonisë dhe Italisë. “‘Unë nuk e dija se zyra e taksave po gjuante padrejtësisht mijëra familje,” shpjegoi ish-ministri Asscher, një veteran i politikës Hollandeze, në dorëheqjen e tij.

Skandali në Hollandë shpërtheu muajin e kaluar pas botimit të një raporti parlamentar të titulluar “padrejtësi e paparë”, i cili nxori në dritë padrejtësinë e kryera nga autoritetet tatimore ndaj mbi 20,000 familjeve, të akuzuara për mashtrim “për gabime të thjeshta administrative. pa ndonjë qëllim të keq “. Mjafton të thuhet se shumë familje janë ngacmuar nga organet tatimore vetëm pse nënshkrimi i një bashkëshorti mungonte dhe familjeve as nuk u është dhënë mundësia të apelojnë.

Pasoja praktike për shumë familje Hollandeze ka qenë ajo e detyrimit të përdorimit të borxheve për të paguar faturat e taksave për dhjetëra mijëra euro, pa përmendur rastet e shumta të ndarjeve dhe divorceve.

Familjet hedhin në gjyq ministrat

Siç raportohet nga Giornale, njëzet familje midis atyre të përfshirë më pas morën masa ligjore kundër tre ministrave në detyrë (nga tre partitë e koalicionit Rutte), me akuzat e neglizhencës. Në emër të qeverisjes së mirë, avokati i viktimave Vasco Groeneveld denoncoi të martën Tamara van Ark (Asistenca Mjekësore), Wopke Hoekstra (Financat) dhe Eric Wiebes (Çështjet Ekonomike) si dhe dy ish-ministra. Neni 1 i Kushtetutës (parimi i barazisë) dhe Konventa për të Drejtat e Fëmijëve gjithashtu ishin shkelur. Ekzekutivi kërkoi falje për metodat. Dhe nëse në mars Rutte kishte premtuar rreth 30 mijë euro për secilën familje si kompensim, dëshmitë e viktimave, të bëra publike, kanë përfshirë kryeministrin liberal.

VERITAS.COM.AL