Nga: Fox News

Antifa, lëvizja militante e majtë që e quan veten “antifashiste”, nuk ka asnjë hierarki organizative të caktuar ose një proces anëtarësie. Mbledhja e grupeve autonome Antifa në qytete kryesisht të krahut të majtë, e sheh veten si një pasardhës të lëvizjeve evropiane anti-naziste, dhe përgjithësisht pajtohet që mënyra më e mirë për të luftuar idetë që ata i shohin të urryera, jo përmes fjalës apo debatit por me veprim të drejtpërdrejtë dhe fizik konfrontim.

Grupit të parë modern Antifa i gjenden rrënjët përsëri në Portland, Ore., Në 2007, dhe më shumë se një dekadë më vonë ai qytet ka provuar një vatër për aktivitetet e preferuara të shumë anëtarëve të Antifa: duke kërcënuar dhe sulmuar dhunshëm gazetarët, duke deklaruar se të gjithë oficerët e policisë duhet të të vriten ose të paktën të pushkatohen, ata veshin rroba të errëta dhe maska skish,  nganjëherë errësojnë flokët e tyre me ngjyra artificiale dhe madje përfshihen në përplasje performuese me grupe të krahut të djathtë për të shurdhuar monotoninë e jetës tipike periferike.

Antifa ishte e pranishme gjatë tubimit famëkeq dhe vdekjeprurës të Gushtit 2017 “Unite the Right” në Charlottesville, Va. Ngjarja pati përleshje të dhunshme midis supremacistëve të bardhë, individë që protestonin për heqjen e një statuje të Konfederatës, dhe grupeve të majta. Në një moment bezdisës të kapur në video, një neo-nazist hodhi një makinë në një turmë kundër kundërshtarëve, duke vrarë një të tillë.

Presidenti Trump dënoi shpejt supremacistët e bardhë, ndërsa vuri në dukje se jo të gjithë që protestojnë për heqjen e statujave ishin domosdoshmërisht një supremacist neo-nazist apo i bardhë. Sidoqoftë, komentet e tij ishin keqinterpretuar sikur kishte lavdëruar supremacistët e bardhë, galvanizimin e Antifa dhe forcimin e momentit të saj.

VERITAS.COM.AL