Nga Alket Aliu, AFP.al/

Rreth 4% e zyrtarëve aktualë në institucionet tona shtetërore  figurojnë të kenë bashkëpunuar me ish-Sigurimin e Shtetit gjatë kohës së komunizmit. Kështu pohon të paktën raporti i fundit i publikuar nga Autoriteti për Informim mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit.

“Nga shtetarët e verifikuar para emërimit apo ngritjes në detyrë, 4% rezultuan figura me probleme dhe 96% figura të pastra”, nënvizoi ai. Në shifra konkrete, raportohet se nga totali i 463 kandidatëve apo zyrtarëve të verifikuar, 17 prej tyre kanë figuruar në dokumente të ish-Sigurimit të Shtetit në cilësime të ndryshme, me detyrat respektive që nga procedues, anëtarë ose bashkëpunëtorë.

Në tërësi, për dy vitet e fundit, AIDSSH jep shifrën prej 30 individësh që janë gjetur me të dhëna se kanë bashkëpunuar me ish-Sigurimin e Shtetit.

“Nga verifikimet e kryera deri tani, ka rezultuar se figurojnë në dokumentacionin e ish-Sigurimit të Shtetit me të dhëna, gjithsej 30 persona. 13 prej tyre figurojnë në dokumente të ish-Sigurimit të Shtetit vetëm për vitin 2017, ndërsa pjesa tjetër u përket rekordeve të vitit 2018”, pohojnë gjithashtu ekspertët e AIDSSH-së. Ndërsa në total, thuhet se në këto dy vite kanë kaluar në “filtër” 1284 kandidatë apo zyrtarë, përpara emërimit apo ngritjes në detyrë, nga të cilët 1254 prej tyre kanë rezultuar pa probleme dhe 30 jo.

Nga ana tjetër, Autoriteti për Informim mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit nënvizon edhe dukurinë se gjatë vitit të kaluar ka patur një shtim të kërkesave, deri në nivelin prej 50% për informim rreth personave të ndryshëm, nëse i kanë shërbyer ish-Sigurimit të Shtetit apo jo.

Pa harruar faktin se edhe reforma në drejtësi, me kriteret e saj të reja për përfshirjen tani e tutje të profesionistëve brenda saj ka gjetur persona të lidhur me ish-Sigurimin e Shtetit. “Në lidhje me zgjedhjen në organet e larta të drejtësisë janë verifikuar prej tij 294 kandidatë, nga të cilët për 5 individë ka rezultuar të figurojnë dhe të ketë dokumentacion pranë këtij institucioni, lidhur me bashkëpunimin e tyre të hershëm me ish-Sigurimin e Shtetit”, citojnë ekspertët, lidhur me këtë dukuri.

Veritas.com.al/