-Biden kryeson në sondazhe, megjithëse disa janë skeptikë për një fitore të Biden duke pasur parasysh zgjedhjet presidenciale të 2016-

Anketuesi republikan Frank Luntz i tha Fox News ’Bret Baier të Enjten mbrëma´, se ” profesioni i tij është realizuar “nëse Presidenti Trump fiton rizgjedhjen të vijë më 3 Nëntor dhe provon sondazhet kombëtare të gabuara përsëri.

“Unë e urrej ta pranoj, sepse kjo është industria ime – të paktën pjesërisht – por publiku nuk do të ketë besim. Nuk ka besim. Tani për tani, çështja më e madhe është deficiti i besimit, ”tha Luntz në përgjigje të Baier duke pyetur se si do të ecin sondazhet nëse gabojnë në parashikimin e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020. “Sondazhet nuk bënë një punë të mirë në 2016. Pra, nëse Donald Trump i befason njerëzit, nëse Joe Biden do të kishte një epërsi prej 5 ose 6 pikësh, profesioni im është bërë.”

Sondazhet kombëtare tregojnë kryesisht Biden me një epërsi ndaj Trump me dy javë deri në zgjedhjet presidenciale.

Real Clear Politics, e cila bashkon disa sondazhe kombëtare dhe merr mesataren, tregon Biden me 7.9 pikë, megjithëse në shtetet e betejës ish-nënpresidenti  është vetëm me 3.8 pikë – brenda kufijve të gabimit, i cili zakonisht qëndron rreth plus ose minus katër pikë.

Hillary Clinton ishte parashikuar të fitonte në 2016, me sondazhet vazhdimisht të ngjashme me ato të Biden.

Projekti zgjedhor i FiveThirtyEight i dha Klintonit një shans 86 përqind për të fituar gjatë kësaj pike në garën e fundit presidenciale. Biden aktualisht është parashikuar të fitojë me një probabilitet prej 88 përqind.

Disa sondazhe duket se tregojnë një garë më të ngushtë në sondazhet e tyre këtë herë. Por Luntz, një sondazh i GOP, ende mendon se Biden do të fitojë presidencën pasi pretendoin se Trump fitoi debatin e dytë dhe të fundit presidencial të Enjten.

“Ju keni për t’i dhënë Trump një fitore të vogël sepse ai do të sjellë disa votues [të pavendosur] në shtëpi dhe kjo do të mbyllë garën pak”, tha Luntz të Premten “Squawk Box” të CNBC. “Por në fund të fundit, unë mendoj se Joe Biden fitoi luftën.”

Klinton gjithashtu u përball me pengesa me të cilat Biden nuk po lufton domosdoshmërisht.

Clinton po kandidonte në epokën e administratës post-Obama dhe raportet pas shqetësimit të vitit 2016 treguan se votuesit ishin intriguar nga sjellja e pazakontë, jo-politike e Trump dhe të gatshëm për një ndryshim në Uashington.

Faktori tjetër kryesor që do të hyjë në lojë gjatë zgjedhjeve të vitit 2020 është numri i votuesve të cilët ishin të zhgënjyer me garën presidenciale 2016 dhe vendosën të mos votonin fare.

Megjithëse më shumë njerëz pritet të votojnë më herët gjatë zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020, përkundër pritjes deri në ditën e zgjedhjeve për të votuar personalisht, më shumë se 38 përqind e numrit të votave të hedhura në 2016 janë regjistruar tashmë me dy javë të mbetura deri në Zgjedhjet e Përgjithshme , sipas Projektit Zgjedhor të SHBA.

Demokratët deri më tani kanë hedhur votat e tyre me një normë gati dyfishi të republikanëve, megjithëse ndërsa hapin qendrat e hershme të votimit, raporti ka të ngjarë të fillojë të barazohet./Fox News/

VERITAS.COM.AL