Ferdinando Giugliano

(Opinion i Bloomberg) – Të enjten, liderët e Bashkimit Evropian do të mblidhen për të vendosur për një përgjigje të përbashkët ndaj krizës ekonomike të shkaktuar nga Covid-19.Ceshtja kryesore do të jetë nëse zona e euros është e gatshme të lëshojë një formë të borxhit të ndërsjellë për të lehtësuar presionin ndaj vendeve më të brishta anëtare të bllokut.

Shanset që dicka ti ngjasojë të ashtuquajturave “euro bond” janë jashtëzakonisht të pakta. Gjermania dhe Hollanda e kanë bërë të qartë se kundërshtojnë detyrime të tilla “të përbashkëta dhe të ndryshme”, pasi kanë frikë se do të ishin të varur nga kostot e krizës. Ndërsa Franca dhe Spanja kanë bërë propozime konkrete për një lloj borxhi të përbashkët, ata nuk kanë gjasa ta shtyjnë çështjen e tyre në ekstrem. Presidenti francez, Emmanuel Macron, ofron rregullisht fjalë ekzaltuese në lidhje me nevojën për veprim të përbashkët, por ka tendencë të mos i ndjekë ato.

Kjo mund ta kishte lënë Italinë në një situatë shumë të sikletshme. Kryeministri Giuseppe Conte është përpjekur me zë të lartë për të bindur vendet në Evropën veriore të ndryshojnë mendimet e tyre mbi euro bondet,ose koronabonet siç i thërrasin disa njerëz. Ai do të duhet të vendosë nëse do të vërë veton ndaj një marrëveshjeje të BE-së që nuk i përfshin ato. Sidoqoftë, Conte gjithashtu duket se do të përkulet.

Dy javë më parë, një takim i ministrave të financave të euro zones ranë dakord për disa instrumente për të luftuar krizën. Këto përfshijnë: linja të lira kredie nga Komisioni Evropian dhe fondi i shpëtimit i zonës së euros për të ndihmuar vendet të mbështesin tregjet e tyre të punës dhe sistemet shëndetësore; garanci të reja nga Banka Evropiane e Investimeve; dhe një angazhim i paqartë për një formë të fondit të rindërtimit, për të ndihmuar shtetet anëtare më të brishta pas fazës akute të krizës.

Pjesa e fundit e marrëveshjes është më e diskutueshme. Conte kishte thënë se ai priste që rajoni me monedhë të vetme të transferohej në obligacione në euro me titull të plotë, edhe pse ajo kurrë nuk specifikoi sesi blloku do të kapërcejë pengesat ligjore dhe administrative.Spanja dhe Franca ishin më të sakta. Francezët do të donin që vendet e BE të krijonin një mjet financiar të përbashkët me vlerë 3% të produktit të brendshëm bruto të bllokut, i cili do të shpërndante burimet e tij në varësi të nevojës së një vendi. Spanjollët besojnë se BE duhet të krijojë një fond,me vlerë midis 1 trilion euro dhe 1.5 trilion euro (1.1 trilion dhe 1.6 trilion dollarë), për tu paguar përmes borxhit të përhershëm. Fondi do të paguante interesin për këto kredi duke përdorur taksa të reja në mbarë BE-në, përfshirë taksat e karbonit.

Secila skemë në formën e tyre të tanishme do të kundërshtohet pothuajse me siguri nga Gjermanët dhe Holandezët.Po,Kancelarja Angela Merkel po i kushton vëmendje idesë që mbledhja e kësaj jave të shkojë përtej asaj që ranë dakord ministrat e financave. Sidoqoftë, ajo nuk dëshiron të ndryshojë traktatet Evropiane.Ky është një problem i madh për borxhin e  përbashkët,pasi marrëveshjet ekzistuese i ndalojnë vendet anëtare të bëjnë shlyerjen ndaj njëri-tjetrit. Gjermania mund të pajtohet që Komisioni të marrë hua më shumë për të financuar vendet në nevojë. Nuk është e qartë nëse Merkel beson se këto pagesa do të ishin kredi ose grante; duket se nuk ka gjasa që Berlini të jetë në favor thjesht të shpërndarjes së parave të gatshme.

Conte e kishte vënë veten në një pozicion në dukje të pamundur. Për javë të tëra, ai rriti shpresat në vend se ai do të pranonte vetëm masa radikale siç janë obligacionet në euro. Por të martën,u duk se po tërhiqet. Ai tha se Italia ishte e gatshme të mbështeste planet Spanjolle dhe Franceze, dhe kishte prodhuar një propozim të vogël,gjithashtu të mbështetur në buxhetin e BE-së. Qeveria e tij e koalicionit është e ndarë,pasi Partia Demokratike e majtë dëshiron të bëjë kompromis me BE-në, ndërsa pjesë të lëvizjes populiste Pesë Yje po marrin një linjë të vështirë. Akoma, përshtypja është se asnjë vend nuk ka oreksin për një përballje dramatike.

Franca do të jetë e rëndësishme.Në një intervistë me Financial Times javën e kaluar, Macron ishte i qartë për nevojën për më shumë solidaritet ndërkufitar. Por ne kemi qenë këtu më parë me presidentin francez. Dy vjet e gjysmë më parë, ai mbajti një fjalim ngacmues në Universitetin Sorbonne në Paris për nevojën për një buxhet të përbashkët të zonës së euros. Franca atëherë hyri në negociata të gjata me Gjermaninë, por deklarata rezultante e Meseberg ishte shumë inferiore nga ajo që deklaroi Macron.

Që atëherë,zona e euros ka rënë dakord vetëm për një përdorim më fleksibël të fondit të tij të shpëtimit,Mekanizmit Evropian të Stabilitetit dhe një buxhet të vogël që nuk mund të përdoret për të ndihmuar vendet që përballen me një shok të vetem.Qasja tipike e Francës duket se po përpiqet të shtyjë Gjermaninë në limite,por pastaj ti dorëzohet asaj që do Berlini.

Në teori, Spanja mund të bashkohej me Italinë dhe shtetet e tjera të Evropës Jugore, siç është Portugalia,për tu rebeluar kundër veriut. Por ka pak shenja të kryeministrit Pedro Sanchez që do ndjekë këtë rrugë. Problemet e Spanjës janë më pak urgjente sesa ato të Italisë, pasi kostot e saj të huazimit sovran janë shumë më të ulëta. Madridi gjithashtu mund të luajë një lojë më të gjatë politike, duke parë një shans për të zënë vendin e Italisë në tryezën e parë të zonës së euros si fuqia e tretë pas Gjermanisë dhe Francës. Strategjia e jashtëligjshme e Contes do t’i japë Sanchezit një shans tjetër për të portretizuar veten si negociator më i arsyeshëm.

Ndërsa kriza Covid-19 vazhdon të shkatërrojë ekonominë, Gjermania do të përballet me ceshtje të thella strategjike mbi masën e mbështetjes së saj për bashkimin monetar. Sidoqoftë, vendet e tjera nuk duhet të kenë asnjë iluzion që ata të mund ta fryjnë Berlinin në ndonjëgjë.Supremacia ekonomike e Gjermanisë duket se do të forcohet gjatë krizës. Në mënyrë të pashmangshme, fuqia e saj politike do të rritet gjithashtu.

Kjo rubrikë nuk pasqyron domosdoshmërisht mendimin e bordit editorial ose Bloomberg LP dhe pronarëve të tij.

Ferdinando Giugliano shkruan rubrika mbi ekonominë Evropiane për Bloomberg Opinion. Ai është gjithashtu një kolumnist ekonomie për La Repubblica dhe ishte anëtar i bordit editorial të Financial Times.