Angelo Amante/ Reuters Maj 16, 2020

ROME (Reuters) – Qeveria e Italisë të Shtunën miratoi një dekret i cili do të lejojë udhëtimin për dhe nga jashtë nga 3 qershori, në një zhvillim të madh ndërsa ajo po lëviz për të lëshuar njërën prej mbylljeve më të ngurta të koronavirusit në botë.

Qeveria do të lejojë udhëtimin e lire nëpër të gjithë vendin nga po ajo ditë. Disa rajone kishin shtyrë për një rihapje më të shpejtë, por Kryeministri Giuseppe Conte ka insistuar në një kthim gradual në normalitet për të parandaluar një valë të dytë të infeksioneve.

Më shumë se 31.600 Italianë kanë vdekur nga COVID-19 që kur shpërthimi doli në dritë më 21 shkurt, numri i tretë i vdekjeve në botë pas asaj të Shteteve të Bashkuara dhe Britanisë.

Në përpjekje për të mbajtur përhapjen, Italia ishte vendi i parë Evropian që vendosi kufizime mbarëkombëtare në mars, duke sanksionuar vetëm një relaksim fillestar të rregullave në 4 maj, kur lejoi të rihapen fabrikat dhe parqet.

Dyqanet do të hapen më 18 maj dhe qeveria vendosi që të gjitha lëvizjet brenda rajoneve individuale do të lejohen po atë ditë, do të thotë se njerëzit do të jenë në gjendje të vizitojnë miqtë.

Ndalimi ndër-rajonal dhe i udhëtimit jashtë do të mbetet në fuqi deri pas festës së Ditës së Republikës së 2 Qershorit në Itali, duke parandaluar çdo udhëtim masiv gjatë asaj fundjave të gjate pushimeve.

Por të gjitha frenimet e udhëtimit do të hiqen nga 3 qershori – një gur i rëndësishëm kilometrik në rrugën e shërimit të Italisë, me qeverinë duke shpresuar të shpëtojë sezonin e ardhshëm të pushimeve, kur Italianët tradicionalisht lënë qytetet për pushimet e tyre vjetore të verës.

Rajonet mund të riaktivizojnë të gjithë sektorët e ekonomisë që ende mund të jene te mbyllur, për sa kohë që ndiqen protokollet e sigurisë. Autoritetet e shëndetit kombëtar do të monitorojnë situatën për t’u siguruar që infektimet te mbahen nën kontroll, thuhet në dekret.

Dyqanet dhe restorantet në të gjithë vendin po përgatiten të rihapen nën rregulla të rrepta të distancimit shoqëror dhe higjienës, siç rekomandohet nga autoritetet shëndetësore.

“Sfida është e madhe, aq e madhe sa është vështirë për t’u matur dhe mbi të gjitha ka paqartësi. Ndjenja e pasigurisë po dominon gjithçka”, tha Alberto Volpe, menaxher i një dyqani veshjesh në qendër të Romës.

VERITAS.COM.AL/