Shtyhet edicioni i slam-it mbi barin londinez. Takimi shtyhet drejt për 28 qershor 2021

Nga: Antonio Prisco  –

Lajmi ishte në ajër, por tani arrin ai zyrtar: turneu i Wimbledonit është anuluar dhe nuk do të zhvillohet në vitin 2020, për shkak të emergjencës së Koronavirusit.

Edhe Wimbledon ngre flamurin e bardhë. Pas shtyrjes së Roland Garros dhe anulimit të Internazionali d’Italia,edhe i treti Grand Slam i vitit, i vetmi në bar,i planifikuar fillimisht nga 29 qershori deri më 12 korrik 2020, duhet të dorëzohet dhe të shtyjë eventin deri në 2021. Lajmi u komunikua në faqen zyrtare të turneut: ” Me keqardhje të madhe njoftojmë që Kampionati i 134- ërt planifikuar për vitin 2020 është anuluar. Edicioni do të zhvillohet nga 28 qershori deri më 11 korrik 2021. Përpjekjet tona tani do të drejtohen drejt adresimit të emergjencës dhe mbështetjes së atyre që preken nga Koronavirusi “.

” Kemi menduar mbi të gjitha për shëndetin dhe sigurinë e të gjithëve që marrin pjesë në Wimbledon: nga publiku britanik te vizitorët nga e gjithë bota, nga lojtarët tek mysafirët, stafi, vullnetarët, partnerët dhe banorët e zonës.Eshtë një vendim që nuk e kemi marrë lehtë, por pas një shqyrtimi të kujdesshëm dhe të plotë të të gjithë skenarëve. Ne besojmë se është e drejtë të anulojmë Kampionatin këtë vit për t’u përqëndruar në atë se si ne mund t’i përdorim burimet tona për të ndihmuar komunitetet tona lokale dhe më gjerë “, thotë Ian Hewitt, presidenti i All England Club.

Turneu më prestigjoz i tenisit në botë u luajt panderprerje që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Në mënyrë të veçantë, ndërprerjet e fundit kanë të bëjnë me periudhën midis ’15 dhe ’18 dhe më pas midis ’40 dhe ’45. Përkundrazi: në Britaninë e Madhe në vitin 1946 siguria se lufta kishte mbaruar vërtet erdhi vetëm kur u bë e ditur se turneu i Wimbledonit do të rifillonte. Bllokimi ndaloi që organizatorët të ofrojnë një zgjidhje adekuate për turneun që duhej të mbahej këtë verë. Në fakt, ishte e paimagjinueshme që një spektakel i tillë,i aftë të sillte qindra mijëra njerëz në distriktin e vogël jugperëndimor të Londrës (legjendari SW19 i Church Road), mund të luhej me dyer të mbyllura. Por edhe më shumë për të përjashtuar mundësinë e riprogramimit të ngjarjes në një datë tjetër, duke pasur parasysh marrëdhënien shumë delikate të barit me klimën, temperaturën, lagështinë

Njëkohësisht me lajmet për anulimin e Wimbledon, Atp dhe Wta kanë njoftuar se sezoni i tenisit është pezulluar deri më 13 korrik. Diskutim gjithmone e me konvulsiv per Roland Garros, i cili mund të luhet në shtator, por edhe këtu nuk ka siguri sepse zgjedhja e njëanshme e francezëve ka irrituar tërë komunitetin e tenisit që do të dëshironte të merren vendime kolegjiale. ATP madje do të kishte kërcënuar ti hiqte pikë turneut parizien për këtë dhe gjithashtu për vitin e ardhshëm, në rast se organizatorët e tij vazhdonin në sjelljen e tyre. Ndërsa nga ana e Bois de Boulogne,mbetet i fiksuar objektivi për ta bërë atë të kandidojë maksimimi në tetor (eshte gjithashtu per tu pagëzuar afati i ri në Philippe Chatrier i përfunduar në fillim të shkurtit).

Situata e US Open është edhe më e ndërlikuar, duke marrë parasysh që Nju Jorku është një nga qytetet më të trazuar në planet dhe me një vonesë në krahasim me shpërthimet e para ndërkombëtare (zona e mbuluar e Flushing Meadows do të përdoret si një spital i përkohshëm Covid-19 me 350 shtretër). Ndërkohë, ATP me zërin e presidentit të saj Andrea Gaudenzi megjithatë ka vendosur përparësitë për rikuperimin eventual: së pari Slams, pastaj Masters 1000. Natyrisht nëse koronavirusi do ta lejojë.

VERITAS.COM.AL