Monedha e Ankarasë në minimumin historik mbi dollarin. Sulltani: “Në progres manovra kundër nesh”. Dhe bursat ne kolaps

Nga: Angelo Scarano /

Përsëri minimum historik për lirën turke mbi dollarin. Lira është duke u shkëmbyer me 5.85 dollarë, në prag të krizës diplomatike midis Turqisë dhe Shteteve të Bashkuara për pastorin amerikan të ndaluar nga Ankaraja dhe për shumëfishimin e frikës për ekspozimin e bankave evropiane.

Monedha turke ra për herë të parë nën 6 dollarë, duke humbur rreth 12% të vlerës së saj. Pastaj u rrit në $ 5.85.

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan ve gishtin kundër  tarifave te SHBA dhe denoncon “fushatat në progres” kundër vendit të tij. Sulltani i ftoi qytetarët që të “mos i kushtojnë vëmendje atyre” dhe të mos bien ne panik: “Nëse kanë dollarë, ne kemi popullin tonë, të drejtën tonë, Allahun tonë dhe do te  vazhdojmë të ecim në mënyrë të qëndrueshme drejt të ardhmes “, tha ai.

Kriza frikëson tregjet dhe tërheq Bursat Evropiane ne rënie, mbi te cilat peshojnë edhe shtrëngimi i tarifave. E gjithë kjo për Italinë përkthehet në një rritje të menjëhershme të Spred, qe pas mbylljes së pragut në 252 këtë mëngjes, u rrit mbi 260 pikë

Lume gjaku në Piazza Affari, ku Ftse Mib arrin te humbasë në 16 përveç 3 pikë përqindje (-3.03% në kuotën 20.980 pikë), të kapur ne befasi nga frika për zhvlerësimin e lires turke kundrejt dollarit. Shitjet per bankieret në veçanti,me Unicredit qe është marre ne shenje, për ekspozimin e saj ndaj tregut te Turqise, ku zotëron Institutin Yapi Kredi: aksionet e bankës të udhëhequr nga Mustier ranë me 6.39% në kuoten 13, 54 euro. Efekte edhe mbi spread qe mbyllet në 267 pikë bazë. Rekord në dy muajt e fundit.

 

Veritas.com.al/