Ekipet e shpëtimit janë përgatitur për një periudhë të gjatë dhe shumë të vështirë në nxjerrjen nga shpella të 13 anëtarëve të ekipit të të rinjve të futbollit të Tajlandës. Ata u gjetën të gjallë në shpellë pas nëntë ditë që kishin humbur; ushqimi i parë dhe mjekimet e para u janë dërguar të Martën përmes ujit të përbaltur.

12 djem të rinj dhe trajneri i tyre i futbollit janë zbuluar në një pjerrësirë të tretur dhe të uritur mbi një pirg dheu të rrethuar nga balta ditën e Hanë, duke i dhënë fund kërkimit pikëllues që kaploi gjithë kombin.

Por shumë shpejt gjithë puna është përqendruar si të gjenden mjetet dhe mënyrat për t’i evokuar të sigurt prej shpellave ku vërshojnë ujëra.

Furnizimi me mjekime dhe me ushqim, kaq shumë të nevojshëm- ku përfshihet edhe gel me kalori të lartë dhe paracetamol- u arritën djemve ditën e  Marte, teksa ekipet e shpëtimit përgatiten për një kohë të gjatë të operacionit të evakuimit dhe ekstradimit.

Ushtria Thai se do të duhen muaj me ushqim të vlefshëm dhe mësime për zhytje me qëllim që të dalin djemtë nga rrjeti Tham Laung i mbytur në ujë për shkak të stinës me shira që pushtoi veriun.

“Po përgatitemi që të dërgojmë më shumë ujë dhe ushqime që të sigurohet të paktën një periudhë prej katër muaj dhe të trajnohen djemtë si të përballojnë zhytjet ndërsa do të punohet për të tharë ujërat”, tha Kapiteni i Marinës, Anand Surawan.

Ai refuzoi që të thotë se sa gjatë do të jenë të zënë në kurth, por ekspertët thonë se do të duhen javë ose edhe muaj.

“Ne e kemi quajtur këtë “mision i pamundur”, sepse çdo ditë ka rënë shi…, por me vendosmërinë tonë dhe mjetet që kemi ne po sfidojmë natyrën”, tha guvernatori i Ossotanakorn, Chiang Rai, ditëne  Martë.

Djemtë u zbuluan ditën e Hënë rreth orës 10: 00 nga zhytës Britanik rreth 400 metra (1,300 këmbë) prej vendit ku besohej se ishin bllokuar disa kilometra brenda shpellës.

Përmes një video të postuar në Thai Navy SEAL, faqe e Facebook, një nga djemtë kërkoi nga ekipet e shpëtimit se “duam të dalim”.

Përgjigja nga zhytësi britanik erdhi: “Jo, jo, jo sot… shumë e shumë njerëz po vijnë… ne jemi të parët.

Detyra pikëlluese e nxjerrjes së djemve komplikohet nga fakti se ata ndodhen në gjende të dobët dhe se nuk kanë eksperiencë në zhytje.

Rruga e thepisur dhe përmes ujërave drejt hyrjes së shpellës kërkon një notim me zhytje të paktën gjashtë orë.

Veritas.com.al/

Image result for Long rescue ahead for Thai cave boys

Image result for Long rescue ahead for Thai cave boys

Image result for Long rescue ahead for Thai cave boys

Image result for Long rescue ahead for Thai cave boys

Image result for Long rescue ahead for Thai cave boys

Image result for Long rescue ahead for Thai cave boys