Sean Gallup/Getty Images

BREITBART LONDON

HELSINKI (AP) – Populistët estonezë nënshkruan një marrëveshje koalicioni me dy parti të tjera politike të shtunën në një përpjekje për të marrë pushtetin, më shumë se një muaj pas zgjedhjeve të përgjithshme.

Partia Popullore Konservatore e Estonisë, ose EKRE, e cila ka fituar popullaritet në rritje që nga themelimi i saj në 2012, tha se do të formojë një qeveri me shumicë tre-palëshe me centristen Partia Qendrore dhe konservatoren Atdheu.

Kabineti 15-anëtarësh, ku secila parti do të mbajë pesë portofole ministrore, do të udhëhiqet nga kreu i Qendrës, ish-kryeministri Juri Ratas, i cili ka mbajtur postin e kreut te qeverisë në kombin e 1.3 milioneve që nga nëntori 2016.

Koalicioni duhet të mbledhë një shumicë komode prej 57 vende në legjislaturën Riigikogu me 101 vende, por presidenti i Estonisë duhet së pari zyrtarisht të angazhojë tre partitë për të formuar një qeveri.

Marrëveshja e koalicionit u mbyll pas javëve të negociatave pas zgjedhjeve të 3 marsit të fituara nga Partia e Reformës e qendrës së djathtë me 28.9 përqind të votave, pasuar nga Qendra dhe EKRE me 23.1 përqind dhe 17.8 përqind respektivisht.

Kjo erdhi pas njoftimit të premten nga presidentja estoneze Kersti Kaljulaid se ajo kishte ngarkuar udhëheqësen e Partisë se Reformes Kaja Kallas me formimin e një qeverie, në përputhje me impenjimin e kreut të shtetit për partinë që fitoi më shumë vota.

Por opsioni i vetëm i Kallas do të ishte formimi i një kabineti të pakicës me Partinë Social Demokrate – diçka që ajo tha se nuk ishte në tryezë.

Kallas, e parashikuar pas zgjedhjeve për t’u bërë kryeministrja e parë femër në Estoni, tha se do t’i bënte planet e saj të njohura më 15 prill.

Vetëm pesë parti kanë tejkaluar pragun e Parlamentit në zgjedhje.

Ngritja e EKRE ne pushtetin qeveritar ka shkaktuar shqetësime në ish-republikën sovjetike veçanërisht në mesin e minoritetit etnik të madh Rus të vendit, i cili tradicionalisht ka mbështetur Partinë Qendrore.

Retorika anti-emigracion dhe retorika nacionaliste e EKRE ka krijuar frikë të zhvillimit politik të ngjashme me Hungarinë dhe Poloninë.

Kryetari i EKRE-së Mart Helme, 69 vjeç, i cili drejton partinë së bashku me djalin e tij, nënkryetarin Martin Helme, 42 vjeç, tha se ishte i kënaqur me paktin që “mbron premtimet kryesore që u janë dhënë partisë dhe votuesve”.

“Ne do të tregojmë një angazhim të fortë për të qëndruar në këmbë për kauzen e Estonisë në qeverisje dhe qeverisjen në një mënyrë të ndershme dhe efikase”, tha Mart Helme, një ish-diplomat dhe historian që e ka udhëhequr partinë që nga viti 2013.

Kombinimi baba-djale do të ketë një ze thelbësor në Kabinet, pasi Mart Helme do të bëhet ministri i brendshëm i Estonisë dhe Martin Helme do të marrë përsipër portfolion e ministrit kryesor të financave.

Morsa e partisë, slogani i së cilës është “Për Estoninë!” dhe që pretendon të mbrojë interesat e estonezëve etnikë, në politikën e kombit, u zgjerua më tej të enjten kur ligjvënësi EKRE Enn Polluaas u zgjodh kryetar parlamenti.

Kaljulaid tha në një fjalim tek ligjvënësit në të njëjtën ditë, ne reference te dukshme te rritjes së pushtetit të EKRE, se vendi kishte “një krizë vlerash” me shumë estonezë që ndjenin se “diçka është thyer në shoqërinë tonë”.

Veritas.com.al/