BREITBART NEWS

ZAGREB, Kroaci (AP) – Branko Lustig, producenti kroat i filmit fitues i Çmimit Oskar dhe i mbijetuar i Holokaustit, vdiq të enjten. Ai ishte 87 vjeç.

Qendra Yad Vashem në Jeruzalem tha që Lustig vdiq në Zagreb, kryeqyteti i Kroacisë vendi i tij i lindjes. Asnjë detaj tjetër nuk u lëshua menjëherë.

Lustig është i njohur për fitimin e Academy Awards për Fotografinë më të Mirë për “Lista e Schindler” të Steven Spielberg dhe “Gladiatori” te Ridley Scott.

Ai ishte gjithashtu një asistent drejtor në fituesin e çmimit Oscar te Volker Schlondorff  “The Tin Drum” (1979) dhe ishte një producent supervizor lokal në “Sophie’s Choice” të Alan J. Pakula (1982), një tjetër fitues i çmimit Oskar.

Lustig lindi në qytetin lindor kroat të Osijek, i cili ishte pjesë e Jugosllavisë në atë kohë. Në Luftën e Dytë Botërore, ai u burgos në Aushvic dhe më vonë në kampet e përqendrimit Bergen-Belsen.

Shumica e anëtarëve të familjes Lustig u vranë gjatë sundimit te kohës së luftës të regjimit kroat pronazist Ustasha.

“Historia e jetës së Branko Lustig është gërshetuar me historinë tragjike të Holokaustit,” tha drejtori i Qendrës Vizuale të Yad Vashem Liat Benhabib. “Ai e bëri atë misionin e jetës se tij për të treguar historinë e Holokaustit.”

Media dhe zyrtarët kroatë kanë vlerësuar Lustin si producentin më të suksesshëm dhe më të spikatur të kombit. Kryeqyteti i Kroacisë e shpalli Lustig një qytetar nderi për promovimin e vlerave demokratike, kulturës dhe tolerancës.

“Vetëm një akt suprem i krijimit mund të shprehë përvojën e tmerrshme të një djali që ka njohur jetën dhe vdekjen në kampet naziste të shfarosjes,” tha kryeministri kroat Andrej Plenkoviç.

VERITAS.COM.AL/