-Si masë paraprake, Agjencia Italiane e Barnave ka bllokuar ilaçet me bazë ranitidinen: ja cilët janë ilaçet e tërhequra-

Nga: Pina Francone 

Agjencia Italiane e Barnave ka urdhëruar bllokimin paraprak të ilaçeve me bazë ranitidinen, e pranishme në shumë gastroprotektorë.

Në listën e gjatë të barnave, gjenden edhe shumë Buscopan Antiacido. Bëhet fjalë për shumë Buscopan Antiacido 75 mg me kokrra eferveshente qe treten ne ujë, numër 181379, 181381, 181382, 181380, 181383 me skadence 01/05/2021; 744552 me skadence 01/02/2020; 162521, 162522 që skadon ne 30/09/2019; 170939, 170938, 170936, 170935, 170937 me skadence 01/04/2020.

AIFA ka zgjedhur masën e ndalimit paraprak, duke pritur që mostrat të analizohen në laborator. Përveç tërheqjes së drejtpërdrejtë të 195 barnave me ranitidinë të prodhuar nga kompania indiane Saraca Laboratories, për shkak të pranisë së mundshme të një papastërtie me potencial kancerogjen, AIFA urdhëroi gjithashtu ndalimin e përdorimit të të gjithë ilaçeve të tjerë me të njëjtin përbërës aktiv, të dobishëm për lehtësimin e urthit të stomakut, refluksit dhe ulcerave.

Bëhet fjalë për një listë prej 516 produkteve: përveç Buscopan Antiacido, në listën e ilaçeve me rrezik edhe Hexal, Zantac dhe Zentiva Lista e plotë e barnave, si atyre të tërhequra si dhe atyre të ndaluara momentalisht, është e disponueshme në faqen e internetit të Agjencisë se Barnave.

“U themi qytetarëve që përdorin ranitidinë për tju drejtuar mjekut te tyre të kujdesit parësor për ti kërkuar këshilla mbi zgjedhjen e një formulimi të të njëjtit ilaç që nuk jep probleme dhe që siguron vazhdimësinë terapeutike”, fjalët e lëshuara për Agi-n nga Silvestro Scotti, sekretar i përgjithshëm i Federatës Italiane te Mjekeve të Mjekësisë së Përgjithshme, lidhur me bllokimin e imponuar nga AIFA.

Veritas.com.al/