Nga: Revista Amerikane ‘Mother Jones’/

Fillimi:

-A përdorën rusët sistemin politik të Shteteve të Bashkuara për të ndezur mosmarrëveshje në Ballkan?-

Një ish ndihmës i Trump gjatë fushatës elektorale që punonte si , me një pagesë prej gjysmë milioni dollarë, një nga partia politike konservatore e Shqipërisë, katër kongresmenë Republikanë, Breitbart News, pronari i një Restauranti në New York City, një shërbim që proklamonte gratë ‘e bukura’ të Ukrainës, një nga kompania ‘shell’ e lidhur me Rusinë- këta dhe disa elementë në një varg të çuditshëm influencash që përhapin dyshime se Rusët mbulojnë dhe përdorin Republikanët në Uashington në një përpjekje për të shkaktuar konflikte në Ballkan.

Është një histori e komplikuar e politikës nënë gju me komplote trullosëse: Para një viti, një një firmë Suedeze skemash thërriti Biniatta Trade, që ishte formuar nga dy kompani shell të bazuara në Belize, që paguan lobistët republikan dhe ish ndihmësin e fushatës së zotit Trump që quhet Nick Muzin, për të punuar në Shtetet e Bashkuara që të ndihmojë Partinë Demokratike në Shqipëri. Në atë kohë, zgjedhjet parlamentare ishin duke u zhvilluar, dhe krahu i djathtë PD e Shqipërisë po sfidonte qeverinë të kryesuar nga Partia Socialiste. Kjo qeveri udhëhiqej nga kryeministri Edi Rama, që po e drejtonte Shqipërinë drejt Bashkimit Europian, i cili në atë kohë paralajmëroi rritjen e  influencave ruse n Ballkan. A ishte një koincidencë, apo jo, du kompanitë ‘shell’ Blizean prapa Biniatta Trade, të dyja ishin të lidhura me firmat e kontrolluara nga Rusët.

Më në fund: U duk subjektet e lidhura me Rusët në mënyrë sekrete ndërhyjë në Shtetet e Bashkuara me qëllim që të përzihen në zgjedhjet në Shqipëri.

(Vijon)

VERITAS.COM.AL/