Nga: Lizzy Burden

The Telegraph 

Kreu i mbikëqyrësit të tregtisë botërore po tërhiqet shpejt nën dhëmbët e stuhisë së koronavirusit,duke filluar një garë të ngarkuar politikisht për ta zëvendësuar atë.

Largimi i Roberto Azevedos nga Organizata Botërore e Tregtisë (OBT) rrezikon të hapë një front të ri në luftën e fjalëve midis SH.B.A.-së dhe Kinës, pasi ato spikasin mbi rrjedhën e mallrave globale dhe origjinën e Covid-19.

Ai ka qenë drejtor i përgjithshëm që nga shtatori 2013,filloi mandatin e tij të dytë katër vjeçar në 2017 dhe do të tërhiqet në fund të gushtit, duke shkurtuar mandatin e tij të dytë me saktësisht një vit.

Zoti Azevedo,62 vjeç, tha se po largohet me herët për të shmangur betejën për zëvendësimin e tij nga përplasja me mbledhjen e vitit të ardhshëm të konferencës ministrore – organi më i mirë vendimmarrës i OBT – i cili është shtyrë në mes ose në fund të vitit të ardhshëm.

Ai tha: “Pavarësisht se sa ka qenë përmbushja e këtyre shtatë viteve të fundit për mua,tani duhet ta përfundoj këtë cikël.

“Ndërsa anëtarët fillojnë të formojnë axhendën e OBT-së për realitetet e reja pas-Covid, ata duhet ta bëjnë këtë me një drejtor të përgjithshëm të ri.

“Ne e dimë që OBT nuk mund të qëndrojë e ngrirë ndërsa bota përreth tij ndryshon thellësisht.Për të siguruar që OBT vazhdon të jetë në gjendje t’i përgjigjet nevojave dhe përparësive të anëtarëve është një gjë imperative,jo një opsion.”

Largimi i befasishëm i Z. Azevado vjen në një moment delikat për organin me bazë në Gjenevë,i cili rregullon tregtinë midis 164 anëtarëve të saj.

Vitin e kaluar asaj ju dha një goditje kur gjykata e saj supreme e tregtisë ndërkombëtare – organi i apelimit i OBT – nuk ishte në gjendje të vendoste për mosmarrëveshjet midis vendeve pasi administrata e Donald Trump bllokoi të gjithë kandidatët në panelin e saj prej shtatë anëtarësh.

Nëse Britania bën tregti me Bashkimin Evropian mb termat e OBT kur mbaron periudha e tranzicionit dhe nuk është e regjistruar në mekanizmin alternativ të apelit të krijuar për të zgjidhur mosmarrëveshjet në mungesë të një organi funksionues të apelit,vendi mund të ekspozohet ndaj sanksioneve të parregulluara.

Lorand Bartels, një ekspert i së drejtës ndërkombëtare në Universitetin e Kembrixhit, tha: “Po sikur e vetmja kornizë ndërkombëtare e Mbretërisë së Bashkuar për qeverisjen e marrëdhënieve tregtare me BE-në të jetë një organizatë që nuk funksionon fare?

“Nëse ekziston mundësia që Mbretëria e Bashkuar të” apelojë në zbrazëti “siç thotë BE,BE do të fillojë të sillet në mënyrë të njëanshme kundër Britanisë së Madhe.”

Z.Trump gjithashtu ka kërcënuar më parë të tërhiqte Uashingtonin nga organizata dhe e akuzoi atë për trajtimin keq të Amerikës.

Megjithatë,më shumë bllokime mund të ndodhin.Shtetet e Bashkuara mund të vënë veton për emërimin e zëvendësuesit të Z. Azevedo sepse zgjedhja do të bëhet nga konferenca ministrore,e cila merr vendime pothuajse ekskluzivisht me konsensus.

Ekspertët e tregtisë përmendin gjithashtu Hamid Mamdouh,ish drejtor i tregtisë në shërbimet dhe investimet në OBT,i cili më parë ishte një negociator tregtar me shërbimin diplomatik të Egjiptit,si një kandidat i mundshëm.

VERITAS/COM/AL