Kina ka vjedhur kapacitetet e Perëndimit, ka poshtëruar shtetet e kombeve më të vegjël dhe po kërkon “avantazhin me çdo mjet dhe me çdo çmim” tha sekretari i mbrojtjes i SHBA, Mark Esper, duke paralajmëruar ditën e shtune shtetet me popullsi më të madhe në gjithë botën për rrezikun më të madh përçarës të rendit botëror.

Esper gjeti rast gjatë një fjalimi në Konferencën e Sigurisë në Mynih 2020 për t’i dhënë dënimin gjithëpërfshirëse Kinës që siç tha ai zë vendin e parë në listën e Pentagonit, e ndjekur nga Rusia dhe “ shtetet mashtruese”, siç është Koreja e Veriut dhe Irani.

“Partia Komuniste e Kinës po kryeson madje edhe më shpejt në drejtimin e gabuar- më shumë represion, më shumë praktika grabitqare ekonomike, më shumë bujari dhe më shumë shqetësuese për mua, me një pozitë ushtarake më agresive”, tha ai.

Ai tha se Pekini e ka bërë të qartë qëllimin e saj afatgjatë dhe tha se Franca de pjesa tjetër e botës duhet “të zgjohen” pra rrezikut që paraqet Kina.

VERITAS.COM.AL/