FRANCES MARTEL

Një stacion televiziv i drejtuar nga qeveria në Korenë e Veriut transmetoi një intervistë me një qytetar që qahet se diktatori komunist Kim Jong-un dukej “i dobësuar” në paraqitjet e fundit, raportuan mediat e Koresë së Jugut të Dielën.

Koreja e Veriut shtyp ashpër çdo shprehje, veçanërisht lirinë e shtypit, dhe vetëm përmbajtjet e aprovuara nga regjimi shfaqem në valët e saj. Intervista në fjalë u shfaq në Televizionin Qendror Korean (KCTV), television analog me agjencinë shtetërore koreane të lajmeve (KCNA) të premten, sipas agjencisë së lajmeve të Koresë së Jugut Yonhap. Intervista pasoi botimin e imazheve të Kim në mediat shtetërore që duket se tregonin humbje të konsiderueshme të peshës nga ana e diktatorit. Vëzhguesit e mprehtë vunë në dukje se, përveç një figure më të hollë dhe një fytyre të hollë, Kim dukej se kishte vendosur orën e tij disa pikë më ngushtë sesa ishte në paraqitjet e mëparshme publike.

Imazhet e mesit të qershorit të Kim Jong-un nxitën spekulime në të gjithë botën se Kim ose kishte filluar ta merrte shëndetin e tij seriozisht – 37-vjeçari është dukur tepër i shëndoshe për pjesën më të madhe të jetës së tij publike – ose po luftonte me një sëmundje të panjohur.Para kësaj fundjave, as zyrtarët e Koresë së Veriut dhe as media shtetërore e vendit nuk kishin ofruar ndonjë sqarim në lidhje me ndryshimin. Mediat e Koresë së Jugut spekuluan se Kim mund të jetë duke humbur peshë për të treguar solidaritet me qytetarët e tij, të cilët po përballen me mungesa gjithnjë e më të mëdha të ushqimit në dritën e përmbytjeve ekstreme në zemrën bujqësore të vendit vitin e kaluar dhe bllokimet e shkaktuara nga pandemia e koronavirusit kinez.

“Njerëzit ishin më zemër thyer duke parë Sekretarin e Përgjithshëm të respektuar që dukej më i dobët”, tha një burrë i paraqitur si një qytetar mesatar i Koresë së Veriut në një intervistë në KCTV të Premten, sipas Yonhap. “Të gjithë po thonë se ata kanë lotuar.”

NK News, një media që specializohet në mbulimin e vendit komunist, vuri në dukje se i njëjti transmetues paraqiti lavdërime të pasakta për veprimet e pretenduara të Kim për të përmirësuar sigurinë ushqimore të vendit. Duke shtuar teoritë se Kim po përpiqet të humbasë peshë si një përpjekje propagandistike për politikat e tij të sigurisë ushqimore, një burim i paemëruar i sugjeroi gazetës konservatore të Koresë së Jugut Chosun Ilbo të hënën se Kim “po përpiqet t’u tregojë koreanëve të Veriut se po heq vaktet dhe po punon fort për të kapërcyer mungesën e ushqimit në Koreme e Veriut. ”

Pika të tjera të propagandës qeveritare ende nuk e kanë adresuar intervistën në lidhje me peshën e Kim, megjithëse duket se u përqëndruan në temën e sakrificës nga ana e udhëheqësve komunistë – në kontrast me realitetin tipik të Koresë së Veriut, në të cilin udhëheqësit komunistë shijojnë mënyra të bukura jetese ndërsa vdesin nga uria dhe shtypin shumicën e vendit. Të hënën, gazeta shtetërore Rodong Sinmun paralajmëroi se, nëse anëtarët e Partisë së Punëtorëve të Koresë (WPK) në pushtet “shpërfillin njerëzit në një moment kritik … revolucioni do të prishet dhe fati i vendit do të shkatërrohet trishtueshëm. ”

“Tani është koha që e gjithë Partia të ndajë ideologjinë dhe vullnetin me të respektuarin Sekretar i Përgjithshëm dhe të bëjë përpjekje të dyfishta për popullin,” këmbënguli Rodong Sinmun. “Të gjitha organizatat, zyrtarët dhe anëtarët e Partisë duhet të konsolidojnë në mënyrë të vendosur radhët revolucionare duke mishëruar plotësisht politikën e parë të antarëve të Partisë dhe të luftojnë të gjithë për të sjellë një ngritje të vazhdueshme në ndërtimin socialist.”

KCNA transmetoi të njejten gjuhe të Dielën nga vetë Kim, duke përmendur paraqitjet e tij të shumta në një takim burokratik të WPK javën e kaluar.

“Sekretari i Përgjithshëm i respektuari Kim Jong Un theksoi në Takimin e Tretë Plenar të Komitetit të Tetë Qendror të Partisë së Punëtorëve të Koresë se është koha për t’i dhënë lojë të plotë shpirtit revolucionar të paepur”, pohoi KCNA, “dhe lufta tregon tiparet e vetëbesimit dhe forcës, fuqise jetësore te veçantë te revolucionit korean. ”

Në takimin e referuar, Kim pranoi se vendi po mbaronte ushqimin dhe ishte në prag të urisë.

“Kushtet dhe mjedisi subjektiv dhe objektiv për luftën revolucionare janë bërë më të këqija me hyrjen në këtë vit, por ekonomia e vendit ka treguar përmirësim si një e tërë”, thuhet se tha Kim, sipas mediave shtetërore. “Duke thënë se në veçanti, situata e ushqimit të njerëzve tani po tensionohet pasi sektori bujqësor nuk arriti të përmbushë planin e tij të prodhimit të drithërave për shkak të dëmtimit nga tajfuni vitin e kaluar, ai theksoi që takimi plenar duhet të marrë një masë pozitive për zgjidhjen e problemit ”.

Zyrtarë të tjerë të lartë në takimin e partisë këmbëngulën për të ridrejtuar vëmendjen e kombit drejt sigurimit të një “kulture të mirë” vitin e ardhshëm, duke fajësuar “katastrofën natyrore” për mungesat e ushqimit – një ndryshim nga pretendimet tipike të Pyongyang që sanksionet globale të drejtuara nga Amerikanët janë përgjegjëse për telashet ekonomike. Ndërsa ishte nën sanksion të rreptë të paparë nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara që nga viti 2017 për programin e tij të paligjshëm të armëve bërthamore, tregtia e paligjshme me Kinën zakonisht mban në këmbë ekonominë e Koresë së Veriut. Ekspertët besojnë se Koreja e Veriut kryesisht e ka mbyllur atë tregti që kur filloi pandemia kineze e koronavirusit në fund të 2019.

Regjimi komunist i Koresë së Veriut i ka thënë në mënyrë të përsëritur Organizatës Botërore të Shëndetësisë (W.H.O.) se ka dokumentuar zero raste të koronavirusit brenda kufijve të saj, pavarësisht nga afërsia e tij me vendin e origjinës së virusit dhe vendet me sëmundje të pakontrolluar të përhapur si Rusia.

Mungesat e ushqimit e kanë bërë gati të pamundur për Koreane të Veriut të varfër të mbajnë hapin me çmimet e luhatshme, zbuloi një raport nga Radio Free Asia (RFA) këtë muaj.

“Unë nuk e kuptoj pse çmimet e ushqimeve dhe kurset e këmbimit ndryshojnë vazhdimisht. Dje kursi i këmbimit për dollarin amerikan ishte 6,100 me fitim, por ai zbriti në 5,300 në mbrëmje, “i tha një Koreanoverior pa emër

Në tetor, pas një vere përmbytjesh gati në të gjithë vendin, Kim Jong-un i kërkoi falje popullit të tij ndërsa qante gjatë një fjalimi në televizionin kombëtar.

“Njerëzit tanë më kanë besuar, aq lart sa qielli dhe aq të thellë sa deti, por unë nuk kam arritur ta jetoj gjithnjë në mënyrë të kënaqshme. Më vjen shumë keq për këtë, ”tha Kim. “Megjithëse mua më është besuar përgjegjësia e rëndësishme për të udhëhequr këtë vend … përpjekjet dhe sinqeriteti im nuk kanë qenë të mjaftueshme për t’i shpëtuar njerëzit tanë nga vështirësitë në jetën e tyre.”

VERITAS.COM.AL