Forcat ajrore të Shteteve të Bashkuara, njoftojnë se dy avionë bombardues Stratofortress të skuadriljes 23 që operojnë në bazën RAF Fairford në Mbretëria e Bashkuar, do të kryejnë sot një fluturim në kuotë të ulët në disa vende të Europës Juglindore.

Në njoftim bëhet me dije se qëllimi i këtij fluturimi është të demonstrojë përkushtimin e SHBA-së ndaj aleatëve dhe partnerëve të NATO-s të vendosur në Evropën Juglindore.

“Për më tepër, kjo do t’u ofrojë qytetarëve mundësinë për të bërë foto, video dhe për të shijuar aeroplanin që fluturon pranë”.

Avionët do të fluturojnë mbi ndërtesën e qeverisë së Maqedonisë në Shkup, në Sheshin Skënderbej Tiranë, bregut të Malit të Zi, dhe në Dubrovnik të Kroacisë.

Oraret kur pritet të kalojnë bombarduesit

Shkup   2:35-2:45 p.m.

Tiranë  2:50- 3:00 p.m.

Mali i Zi 3:05-3:15 p.m.

Kroaci    3:10-3:20 p.m.

B-52H Stratofortress është një avion bombardues që mund të fluturojë në distanca të largëta dhe mund të kryejë një sërë misionesh. Bombarduesi është i aftë të fluturojë me shpejtësi të lartë nënsonike dhe në lartësi deri në 15,166 metra. Ai mund të transportojë armë bërthamore, si dhe raketa të llojeve të ndryshme të precizionit të lartë.