JOEL B. POLLAK

Presidenti Joe Biden u tha Amerikanëve në Fjalën e tij Përuruese javën e kaluar: “Ne kemi mësuar përsëri që demokracia është e çmuar. Demokracia është e brishtë. Dhe që këtë orë, miqtë e mi, demokracia ka mbizotëruar ”. Por dikush do të falej se mendoi ndryshe, duke pasur parasysh sjelljen e administratës Biden në marrjen e detyrës.

Pas një jave te Biden, Shtetet e Bashkuara po drejtohen më shumë si një vend i Botës së Tretë sesa një demokraci e përparuar. Këtu janë nëntë nga shembujt më të spikatur:

         1.Drejtim me urdhër ekzekutiv. Presidenti Biden lëshoi dhjetëra urdhra ekzekutivë në javën e tij të parë, një rekord i ri. Megjithatë, në një sallë bashkie në tetor, ai premtoi: «Kam këtë nocion të çuditshëm. Ne jemi nje demokraci. … Gjërat nuk mund t’i bësh me urdhër ekzekutiv, përveç nëse je diktator. Ne jemi demokraci, na duhet konsensusi. ” Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi e ka mbështetur atë, duke e kthyer legjislaturën në një pullë gome, duke përshëndetur Biden për ato që ajo i quajti “veprime ekzekutive transformuese”.

  1. Cuarja në gjyq e një paraardhësi. Biden theu zotimin e tij për “unitet” dhe mbështeti një gjyq për fajësimin ne Senat për paraardhësin e tij, Presidentin Donald Trump. Trump nuk ka kryer ndonjë krim të njohur. Për më tepër, Kushtetuta nuk parashikon që një ish-president të fajësohet. Tashmë, 45 Senatorë votuan për ta shpallur gjyqin jokushtetues, që do të thotë se nuk ka asnjë shans për një dënim. Qëllimi i vetëm është të parandalojë që Trump të kandidojë përsëri për këtë post – politikë e pastër.
  2. Censurimi i opozitës. Administrata e Biden nuk ka bërë asgjë për të sfiduar censurimin e vazhdueshëm të konservatorëve në mediat sociale, të cilat fushata e Biden mbështeste në të vërtetë. Zyrtarët e administratës thuhet se janë të kënaqur që Trump është ndaluar nga Twitter, sepse ka eleminuar zërin më të fuqishëm të opozitës. Përveç kësaj, Departamenti i Drejtësisë ka filluar ndjekjen penale të njerëzve për memet. Efekti tronditës mbi lirinë e të folurit është real.
  3. Sulmi ndaj sektorit privat. Biden ka vrarë vendet e punës në industrinë e karbureve fosile duke anulluar lejen për gazsjellesin Keystone XL dhe duke pezulluar leasing mbi naftën dhe gazin në tokat federale. E ka bërë këtë edhe pse nuk do të ketë asnjë përfitim për planetin. Edhe i Dërguari i Klimës John Kerry pranoi të Mërkurën se nëse emetimet e SHBA do të arrinin “zero”, emetimet e botës do të siguronin që ndryshimi i klimës të vazhdonte. Por në një diktaturë të Botës së Tretë, sektori privat është i sakrifikueshëm.
  4. Shfrytëzimi i politikës së identitetit. Biden vazhdon të tregojë gënjeshtrën se shoqëria jonë është e përhumbur nga “racizmi sistemik”. Ai po udhëheq një sulm ndaj simboleve dhe ideve të përbashkëta kombëtare, duke fshirë raportin e Komisionit 1776 brenda momenteve të marrjes së detyrës. (Biden sulmoi raportin, të cilin ai qartë nuk e ka lexuar, si “ofendues” dhe “kundër-faktik”.) Biden gjithashtu imponoi rregulla të reja transgjinore në ushtri dhe në sportet amatore, duke debatuar në lidhje të shkurtër për një çështje të ndjeshme.
  5. Sfidimi i pavarësisë gjyqësore. Një nga kontrollet e vetme në një ekzekutiv ose legjislaturë në arrati është një gjyqësor i pavarur. Por Biden po ecën përpara me planet për të “reformuar” gjykatat, potencialisht “duke paketuar” Gjykatën e Lartë me gjyqtarë të krahut të majtë. Për këtë qëllim, ai ka caktuar Bob Bauer të drejtojë një komision “dypartiak” për të studiuar çështjen. Bauer është ish-avokati i fushatës së Biden dhe ka punuar për Perkins Coie, firma që rregulloi mashtruesen “dosjer te Rusisë”.
  6. Pastrimi i ish-zyrtarëve. Biden po largon zyrtarët e emëruar nga paraardhësi i tij në një shumëllojshmëri agjencish, nga Zëri i Amerikës te Këshilli i Sigurimit Kombëtar. “Pastrimi” ka përfshirë edhe zyrtarë si këshilltari i përgjithshëm i Agjencisë së Sigurisë Kombëtare Michael Ellis, i cili më parë ishte verifikuar përmes një procesi dypartiak. Trump u ankua për “mbetjet” e Obamës, por punësoi kritikë, madje edhe Demokratë. Veçanërisht, Biden nuk ka emëruar asnjë Republikan në kabinetin e tij.
  7. Inkurajimi i një media servile. Administrata e Biden gëzon përfitimin e mbulimit nga media kryesore, e cila deri më tani ka siguruar raporte të ndezura rreth administratës së re dhe vazhdon të portretizojë Trump dhe mbështetësit e tij në dritën më negative të mundshme. Washington Post mbajti një numër të deklaratave të pretenduara të rreme nga Trump, por nuk ka pranuar ta bëjë këtë për Biden – edhe pse Biden ka një reputacion të merituar për të thënë gënjeshtra.
  8. Ushtria në rrugë. Garda Kombëtare duhej të ishte sjellë në Capitol për të forcuar policinë më 6 janar. Prania e tyre ishte e kuptueshme pas trazirave të Capitolit, edhe nëse kërcënimet e shumëkërkuara ndaj Inaugurimit kurrë nuk arritën. Por tani prania e tyre është zgjatur për muaj, gjoja për të penguar kërcënimet ndaj gjyqit të Senatit. Duket më pak si një mision i ligjshëm dhe më shumë si një shfaqje force nga Demokratët kundër kundërshtarëve të tyre politikë /  VERITAS.COM.AL