CHARLIE SPIERING

Presidenti Donald Trump nderoi trashëgiminë e Papës Gjon Pali II të Polonisë gjatë një pritjeje të mërkurën për Presidentin Andrzej Duda në Shtëpinë e Bardhë.

“Këtë muaj ne përkujtojmë 40 vjetorin e pelegrinazhit të parë të Shën Gjon Palit të II në atdheun e tij të dashur si Papë”, tha Trump. “Ai e donte Poloninë, apo jo? Kjo është e mrekullueshme.”

Trump njohu në pritje Jerzy Bogdziewicz, bashkëkryetar i Polakë-Amerikanëve për komitetin Trump duke vënë në dukje se ai u rrit në Poloninë Komuniste dhe u takua personalisht me Papën.

“A s’ishte emocionuese, Jerzy, duke u takuar me Papën?” pyeti Trump.”Më shumë emocionuese se sa takimi me Trump, apo jo?”

Turma qeshi kur Bogdziewicz u përgjigj: “Po”.

“Ai tha:” Po, “tha Trump me një ngërdheshje. “Nuk mund ta besoj.”

Trump vuri në dukje se Bogdziewicz u bashkua me Lëvizjen e Solidarnoshit pas vizitës së Papës në Poloni dhe njohu betejën e tyre kundër komunizmit me mbështetjen e ish-Presidentit Ronald Reagan.

“Ne kurrë nuk do të harrojmë gjithçka që Polonia ka duruar për të fituar përsëri lirinë” tha Trump.”Historia e kombit tuaj gjithmonë do të frymëzojë patriotë anembanë botës”.

Fjalimi i të dy presidentëve ishte i ngjyer në historinë e pasur të kundershtimit Polak dhe Amerikan ndaj Gjermanisë Naziste dhe Rusisë Sovjetike.

Në fund të fjalimit, Presidenti Duda udhëhoqi grupin e Polako-Amerikanëve duke kënduar një “100 vjet” për të festuar ditëlindjen e Presidentit Trump.

Veritas.com.al/