“Berisha është një forcë përçarëse në politikën Shqiptare dhe në kontekstin më të gjerë rajonal. Retorika nacionaliste e zotit Berisha, që kërkon të minojë përpjekjet e kryeministrit Rama për të rritur bashkpunimin rajonal përmes nismës së ballkanit të hapur, konsiderohet në Londër si një kërcënim për stabilitetin në Ballkanin Perëndimor.”

Kështu e analizon Gabriel Partos, analisti i BBC, situatën në  Ballkan, pas vendimit të marrë së fundmi nga Britania e Madhe për të shpallur non-grata ish-kryeministrin Sali Berisha.Në një komunikim zyrtar me Report Tv, Partos argumenton se arsyet se pse Britania e Madhe e shpalli Berishën ‘Non grata’

“Unë besoj se ka dy arsye kryesore që kanë motivuar vendimin e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar. Së pari, qeveria donte të demonstronte angazhimin e saj për të luftuar korrupsionin. Së dyti. dhe besoj se ky ishte një motiv më i rëndësishëm në rastin e zotit Berisha, autoritetet e Mbretërisë së Bashkuar, ashtu si homologët e tyre amerikanë, besojnë se zoti Berisha është një forcë përçarëse në politikën shqiptare dhe në kontekstin më të gjerë rajonal. Ky vlerësim i zotit Berisha është thelluar që nga viti 2019 kur qasja e Partisë Demokratike u bë më konfrontuese me dorëheqjen e ligjvënësve të saj nga Parlamenti dhe bojkotimin e zgjedhjeve për pushtetin vendor. Pjesa më e madhe e fajit për këtë iu kushtua zotit Berisha, i cili shihej si “pushteti pas fronit” brenda PD-së dhe i cili shihej si rezistent ndaj përpjekjeve të liderit të atëhershëm të PD-së, Lulzim Basha, për të adoptuar një politikë më pragmatike rreth dhe pas zgjedhjeve parlamentare të prillit 2021. Reputacioni i z. Berisha si një forcë përçarëse është theksuar nga fushata e tij për të larguar z. Basha nga udhëheqja; nga sulmi i mbështetësve të tij në selinë e PD-së në janar; dhe me veprimet e tij që kanë sjellë përçarje në PD. Përveç kësaj, retorika nacionaliste e zotit Berisha, që kërkon të minojë përpjekjet e kryeministrit Edi Rama për të rritur bashkëpunimin rajonal përmes nismës Ballkani i Hapur me Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë, konsiderohet gjithashtu në Londër si një kërcënim për stabilitetin në Ballkanin Perëndimor. Në një kohë kur pushtimi rus i Ukrainës ka rritur tensionet gjeopolitike në të gjithë Evropën dhe kur Kina është e zënë duke u përpjekur të zgjerojë ndikimin e saj në Ballkanin Perëndimor, Britania e Madhe së bashku me SHBA-në dhe BE-në është e vendosur të kundërshtojë aktivitetet që konsiderohen si kërcënim. për stabilitetin rajonal. Lëvizja e fundit e Mbretërisë së Bashkuar tregon gjithashtu solidaritetin e saj me SHBA-në, e cila vendosi sanksione të ngjashme ndaj zotit Berisha në maj të vitit të kaluar”, përfundon Partos.

Por si analizohet situata politke në vend, në sytë e ndërkombëtarëve? A konsiderohet Shqipëria një vend ku personat publikë, vendimmarrës, kanë lidhje me krimin?

“Autoritetet britanike kanë qenë prej kohësh të shqetësuara për ndikimin e krimit të organizuar në Shqipëri. Ata gjithashtu besojnë se kjo ka pasur një efekt negativ për Britaninë e Madhe, për shkak të komunitetit të konsiderueshëm shqiptar në vend. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar vlerëson se në Shqipëri lidhjet mes figurave të fuqishme kriminale nga njëra anë dhe politikanëve e gjyqtarëve nga ana tjetër e kanë bërë veçanërisht të vështirë goditjen e rrjeteve kriminale. Kjo është arsyeja pse Britania e Madhe ka mbështetur reformën e gjyqësorit dhe organeve të zbatimit të ligjit në Shqipëri”

Në prag të anëtarsimit të vendit në Bashkimit Europian, Partos ndalet te reformat kyçe që vendi ynë duhet të shohë me prioritet për tu antarsuar sa më shpejtë në familjen e BE-së.

“Ka probleme të kahershme që lidhen me nevojën për të konsoliduar shtetin e së drejtës duke luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar; shmangia e trazirave sociale në një kohë të krizës së kostos së jetesës (e cila, natyrisht, prek pjesën më të madhe të Evropës dhe pjesën tjetër të botës); dhe krijimi i vendeve të punës të mjaftueshëm të kualifikuar dhe të paguar mirë për të ndaluar imigracionin masiv në pjesën tjetër të Evropës. Tani ekziston problemi shtesë se Shqipëria ka një opozitë, lidershipi i së cilës është në kundërshtim me SHBA-në, aleatin më të fuqishëm të vendit, dhe MB-në, një fuqi kryesore evropiane”-Tha ai.

Gabriel Partos, është analist i BBC-së për Evropën Qendrore dhe Juglindore, ndërsa ka punuar në pjesë të ndryshme të Shërbimit Botëror gjatë  viteve të fundit. Ai është autor i një libri të bazuar në intervista të Luftës së Ftohtë, “Bota që erdhi nga i ftohti”, dhe i artikujve të shumtë të botuar në gazeta dhe revista të specializuara.