CHRIS TOMLINSON

 

Ministria greke e Shëndetësisë ka treguar se 5,895 pezullime u janë dhënë punonjësve të spitalit të cilët ose nuk janë të vaksinuar plotësisht ose kanë refuzuar vaksinën kundër koronavirusit.

Numri i përgjithshëm i pezullimeve përfshin ato të lëshuara dhe ato në proces të lëshimit, pasi Greqia tani kërkon që të gjithë punonjësit e kujdesit shëndetësor të kenë të paktën një vaksinë, pavarësisht apelit nga punonjësit e kujdesit shëndetësor për të refuzuar vaksinën e detyrueshme.

“Vaksinimi vendoset për arsye të mbrojtjes së shëndetit publik nga përhapja e koronavirusit tek të shtruarit në spital të cilët janë një grup veçanërisht vulnerabël,” tha Këshilli i Shtetit Grek pasi hodhi poshtë apelin e punonjësve të kujdesit shëndetësor, raporton Proto Thema.

Të enjten, qeveria greke njoftoi se do t’u jepte punonjësve të kujdesit shëndetësor të cilët ishin pezulluar një shans të dytë për të marrë dozen e parë të vaksinës së koronavirusit.

Ministri grek i Shëndetësisë Thanos Plevris tha: “Vaksinimi i detyrueshëm për punonjësit e NHS (Sistemi Kombëtar i Shëndetit) u miratua për të ndihmuar në mbrojtjen e shëndetit publik.”

“Meqenëse nuk kemi ndërmend të ndëshkojmë [njerëzit], ne do të prezantojmë një ndryshim,” shtoi Plevris.

Ndryshimi do të lejojë punonjësit e kujdesit shëndetësor të kthehen në punë nëse marrin dozën e parë të vaksinës në ditët në vijim.

Ndërkohë, të enjten, qindra punonjës të kujdesit shëndetësor organizuan një protestë pesë-orëshe në Athinë dhe qytete të tjera greke.

Sipas një zyrtari të sindikatës së punës, deri në 10,000 punonjës të spitalit mund të përballen me pezullimin për mos marrjen e vaksinës, gjë që mund të ndikojë në aftësinë e spitaleve për të vazhduar me pacientët e ardhur dhe për të dhënë trajtim adekuat, në kohë.

Vaksinimet e detyrueshme për punonjësit e kujdesit shëndetësor janë propozuar dhe përhapur edhe në vende të tjera evropiane, si Franca, ku disa punonjës të kujdesit shëndetësor gjithashtu shprehën hezitim.

Muajin e kaluar,partnerja e Dhomës së Lordëve Claire Fox, Baronesha Fox e Buckleyt, paralajmëroi se mandatet e vaksinave në Mbretërinë e Bashkuar mund të shkaktojnë dëme serioze edhe për të drejtat e punësimit atje.

“Kur bëhet fjalë për të drejtat e punësimit të njerëzve dhe punën e tyre, ideja që do t’ju thuhej se kjo … vaksinë shumë efikase do t’ju detyrohet me kërcënimin e punës më duket se minon një nga mënyrat pozitive që mund të argumentohet për marrjen e vaksinës dhe në fakt, ka një efekt serioz, dëmtues në të drejtat e punësimit të njerëzve, “tha Baronesha Fox.

VERITAS.COM.AL