-Shultz vdiq të shtunën në shtëpinë e tij në Stanford, California, thotë Instituti Hoover

Ish Sekretari i Shtetit George Shultz, një figurë me ndikim në politikën e jashtme gjatë administratës së Presidentit Ronald Reagan, vdiq të Shtunën, në ditëlindjen e Reagan, në moshën 100 vjeç në shtëpinë e tij në Stanford, California, tha të Dielën Instituti Hoover.

Shultz, një bashkëpunëtor i shquar i Institucionit Hoover, mbajti tre poste kryesore të kabinetit në administratat republikane gjatë karrierës së tij të gjatë të shërbimit publik. Para se të kalonte më shumë se gjashtë vjet si sekretar i shtetit i Reagan, ai shërbeu si sekretar i punës, sekretar i thesarit dhe drejtor i Zyrës së Menaxhimit dhe Buxhetit nën Presidentin Richard Nixon. Përvoja e tij e administratës përfshiu gjithashtu një detyrë si një ekonomist i lartë i stafit me Këshillin e Këshilltarëve Ekonomikë të Presidentit Dwight D. Eisenhower.

Si kryediplomat i kombit në vitet 1980, Shultz përpiloi një kurs për paqen në Lindjen e Mesme dhe u përpoq të përmirësonte marrëdhëniet e Luftës së Ftohtë me Bashkimin Sovjetik.

Shultz negocioi traktatin e parë për të ulur madhësinë e arsenaleve bërthamore me bazë tokësore të Bashkimit Sovjetik. Marrëveshja e vitit 1987 ishte një përpjekje historike për të filluar kthimin e garës së armëve bërthamore.

Në 1989, Shultz u dha Medalja Presidenciale e Lirisë, nderi më i lartë civil i kombit.

Ai kishte ishte anëtari i kabinetit më i vjetër i mbijetuar i çdo administrate.

Veterani i luftës lindi më 13 dhjetor 1920 në New York City dhe u rrit në New Jersey. Studioi ekonomi dhe çështje publike dhe ndërkombëtare në Universitetin Princeton dhe u diplomua në 1942.

Ai më pas u bashkua me Trupat Detare dhe u ngrit në gradën e kapitenit si oficer artilerie gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në 1949, fitoi një Ph.D. në ekonomi në MIT. Ai dha mësim në MIT dhe në Universitetin e Çikagos, ku ishte dekan i shkollës së biznesit.

Shultz ishte së fundmi një profesor emeritus në Stanford’s Graduate School of Business.

Ai ishte i martuar me Helena “Obie” O’Brien, një infermiere e Ushtrisë që u takua gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe ata kishin pesë fëmijë së bashku. Dy vjet pas vdekjes së saj, në 1997, ai u martua me Charlotte Maillard, shefen e protokollit të San Franciskos.

Shultz është trashëguar nga Maillard, pesë fëmijët e tij, 11 nipërit dhe nëntë stërnipërit.

VERITAS.COM.AL