Në kulmin e një klime të tensionuar, Kuvendi i Maqedonisë së Veriut do të fillojë të enjten e 14 korrikut diskutimin për propozimin francez.

 LSDM-ja ka përgatitur propozime të cilat do ta detyrojnë qeverinë maqedonase që të mos negociojë për identitetin.

VMRO-DPMNE-ja thotë se konkluzionet nuk do të kenë asnjë peshë nëse nuk e ndryshojnë kornizën negociuese.

Kryeministri i RMV-së, Dimitar Kovaçevski bëri thirrje të mërkurën e 13 korrikut që deputetët të mendojnë si “burra shteti”.

Gjatë seancës së 14 korrikut, pritet që të mbajë fjalën e saj dhe shefja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

Fjalimi i saj pritet të shoqërohet nga protestat e paralajmëruara jashtë ambienteve të Kuvendit.

Kjo, për të kundërshtuar miratimin e propozimit francez për të zgjidhur përplasjet me Bullgarinë.

Reagimet:

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, u bëri thirrje autoriteteve maqedonase dhe popullit të Maqedonisë së Veriut që ta pranojnë propozimin francez.

“Propozimi i fundit francez, i cili është edhe përfundimtari, i jep Maqedonisë së Veriut mundësinë e një pranimi pa rezervë dhe hap rrugën e nisjes zyrtare të negociatave për anëtarësimin e të dy vendeve në Bashkimin Europian! Vëllezërve maqedonas dhe shqiptarë në MV u them: Pranojeni!”, shkruante Rama në statusin e tij.

Nga ana tjetër, Qeveria e Maqedonisë së Veriut ka bërë të ditur, përmes një njoftimi zyrtar, se e ka pranuar propozimin e Presidencës franceze.

“Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut përmes Ministrisë së Punëve të Jashtme ka pranuar propozimin nga Presidenca franceze me ide që u referohen qëndrimeve tona të shprehura publikisht”, cilësohet fillimisht në deklaratë.

Sipas autoriteteve vendase, kjo paraqet bazën për hapjen e një procesi të gjerë konsultativ, fillimisht në qeveri dhe partnerët e koalicionit, e më pas me presidentin, parlamentin dhe opozitën, si dhe me sektorin civil dhe publikun e gjerë.

“Siç edhe premtuam, vendimin për të ardhmen do ta marrim bashkërisht, sipas meritave, në përputhje me interesat strategjike të vendit dhe të të gjithë qytetarëve të saj”, thekson reagimi i qeverisë maqedonase.

Në përmbyllje, autoritetet falënderuan presidentin francez Emmanuel Macron për përpjekjet në lidhje me kapërcimet e pengesave dhe ruajtjen e kredibilitetit evropian në Ballkan./AP/