‘Kam vendosur të nis hapjen e një hetimi për situatën në Ukrainë sa më shpejt të jetë e mundur’, është kjo deklarata zyrtare që erdhi nga Karim Khan, kreyprorkuroi i Gjykatës Ndërkombëtare Penale.

Karim Khan tha se synonte të kërkonte autorizim nga presidenca e gjykatës për të hapur hetimin, por një referim nga Mbretëria e Bashkuar, Shqipëria dhe 36 vende të tjera në gjykatë do të thotë se ai tani zyrtarisht do të nisë menjëherë hetimin.

‘Deklarata e parë e paraqitur nga Qeveria e Ukrainës referonte krimet e dyshuara të kryera në territorin ukrainas nga 21 nëntor 2013 deri më 22 shkurt 2014. Deklarata e dytë e zgjati për të përfshirë krimet e pretenduara në territorin e Ukrainës nga 20 shkurt 2014 e në vazhdim’, argumenton kryeprokurori i Gjykatës.

“Asnjë individ në situatën e Ukrainës nuk ka licencë për të kryer krime brenda juridiksionit të Gjykatës Ndërkombëtare Penale,” tha Khan.

Më tej ai garanton se personalisht do të vijojë të ndjekë nga afër zhvillimet në terren në Ukrainë, dhe ripërsërit thirrje për përmbajtje dhe respektim të rregullave të së drejtës  ndërkombëtare humanitare.