-Biden u kërkoi senatorëve që ‘të ndanin’ kohën midis gjyqit Trump dhe çështjeve të tjera ‘urgjente’ të kombit.

Gjyqi i Senatit për Presidentin Trump mund të pengojë axhendën Kongresiale të Presidentit të zgjedhur Joe Biden në ditët e para të presidencës së tij nëse Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi transmeton artikullin në Dhomën e Epërme para inaugurimit, paralajmërojnë Republikanët.

“Tani, procesi vazhdon në Senat – dhe unë shpresoj se ata do të merren me përgjegjësitë e tyre Kushtetuese për fajësimin ndërsa gjithashtu punojnë në punët e tjera urgjente të këtij kombi,” tha Biden në deklaratën e tij të Mërkurën pasi Shtëpia e fajësoi Trump.

Senati është në pushim dhe do të kthehet më 19 janar. Udhëheqësi i shumicës Mitch McConnell u tha kolegëve të GOP këtë javë se Dhoma e Epërme nuk do të mblidhej më herët për të nisur impeachment pa pëlqimin e të 100 senatorëve.

Dhoma mund t’i japë një mesazh sekretarit të Senatit, ndërsa janë në pushim, duke e informuar Senatin se Dhoma ka caktuar menaxherë për të ekspozuar, ose lexuar me zë të lartë, artikujt e fajësimit. Por Senati nuk mund të ndërmarrë asnjë veprim në lidhje me atë mesazh derisa të mblidhet më 19 janar.

Sapo Senati të mblidhet përsëri, sekretari i Senatit njofton organin e marrjes së mesazhit nga menaxherët e Dhomës, duke aktivizuar rregullat e shkarkimit të Senatit.

Gjatë gjykimit të fajësimit të janarit 2020 të Trump dhe gjatë gjykimit të fajësimit të ish presidentit Bill Clinton në janar 1999, Senati udhëzoi menaxherët e Dhomës për të ekspozuar, ose lexuar me zë të lartë, artikujt e fajësimit një ditë pasi ishin shkaktuar rregullat e Senatit.

Bazuar në Rregullën III të Impeachment të Senatit, pasi artikujt të ekspozohen nga menaxherët e Dhomës, “Senati, në orën 1 pasdite të ditës… ose më shpejt nëse urdhërohet nga Senati, vazhdon me shqyrtimin e” artikullit.

“Koha është gjithçka, thonë ata”,  tha një ndihmës i lartë i GOP për Fox News. “Me këtë kontroll realiteti, a do të jenë Pelosi dhe Schumer kaq egoistë dhe dritëshkurtër sa të mos e lënë Biden të kalojë ditën e tij në diell (në Ditën e Përurimit) dhe të fillojnë një fillim të pastër në misionin e tij për të shëruar kombin?”

Biden, në fillim të kësaj jave u tha gazetarëve se ai pyeti senatorët nëse mund të “ndanin” midis gjyqit të Senatit dhe punes tjetër “urgjent”.

“A mund të vazhdojmë gjysmë dite duke u marrë me fajësimin dhe gjysmë dite duke i bërë njerëzit e mi të emëruar dhe konfirmuar në Senat?” u tha ai gazetarëve.

Fokusi i ekipit të Biden është konfirmimi i Senatit për postet kryesore të Kabinetit, si dhe axhenda e vetë Biden.

“Shpresoj që udhëheqja e Senatit të gjejë një mënyrë për t’u marrë me përgjegjësitë e veta Kushtetuese mbi fajësimin, por nderkohe të punojë gjithashtu në punët e tjera urgjente të kombit”, tha Biden pasi Trump u fajësua.

VERITAS.COM.AL