Fitore historike pavarësisht alarmeve të së majtës, dyfishuar Lega edhe në Veneto. Apeli i Melonit për të evituar festimet në një moment krize

Si e shoh veten mëngjesin e 26 shtatorit? “Si çdo ditë, duke shoqëruar vajzën në shkollë, dorë për dore. Premtimi i firmosur nga Giorgia Meloni në intervistën e saj të fundit para votimit të publikuar sot në mëngjes për Notizie.com sigurisht që do të respektohet. Por presidentja e Fratelli d’Italia do të përmbushë kënaqësinë e rutinës së përditshme familjare me vetëdijen se ka hyrë në histori.

Pa dyshim, ajo është protagonistja e re, fituesja e madhe e këtij raundi elektoral. Italianët në fakt i kanë dhënë partisë së saj një rezultat mbi 26%, përqindje që i jep partisë së cilës ajo është themeluese 21-22 pikë më shumë se 4.3% që ishte ne mars 2018. Me një shifër simbolike dhe domethënëse: kjo 32% që në Veneto, sipas parashikimeve të para rajonale, e çon Fratelli d’Italia të tejkalojne dyfish Legën, e cila qëndron në rreth 14%. Rezultate që në fakt dizenjojnë gruan e parë kryeministre italiane dhe kryeministren e parë nga historia e së djathtës italiane.

Një rezultat që për të thënë ishte i papritur do të ishte i tepruar, por që duhet të përballej me kalimin nga virtualja në reale të “efektit Giorgia” dhe me kundersulmin e mundshëm të fushatës “terroriste” të zhvilluar nga qendra e majtë, nga demonizimi ndërkombëtar dhe spektri fashist. Në selinë elektorale të Fratelli d’ Italia në Hotel Parco dei Principi në Romë, maturia mbetet granitike deri në orët e vona të natës, siç u kërkua drejtpërdrejt nga liderja e partisë që rekomandoi shmangien e rrjedhjeve të informacionit perpara kohe, kërkoi të pritej një linjë zyrtare për të marrë pozicion dhe, në rast fitoreje, shmangjen e festimeve në rrugë dhe karuzeleve, nën dritën e situatës ekonomike, sociale dhe ndërkombëtare.

Exit poll-i i parë është pritur me duartrokitje të ndrojtura. Besëtytnia, nga ana tjetër, ishte një nga lajtmotivet e fushatës elektorale, duke qenë se Giorgia Meloni – e cila votoi pak para orës 23:00 për të shmangur pengimin e operacioneve të votimit – është ngulitur në 60 ditët e fundit pas çdo formule verbale të bazuar në maturi.

Sigurisht që nga sot Giorgia Meloni – e cila strafiton në vendin e saj në Romë, në lagjen Mostacciano – do të duhet të përballet me përgjegjësinë e paraqitjes para Italisë dhe opinionit publik ndërkombëtar të një të djathte moderne të qeverisë evropiane dhe perëndimore. Nuk ka frikë të veçantë për procesin e ndërtimit të ekzekutivit të ri apo edhe për besnikërinë e aleatëve, pavarësisht ekuilibrit të ri të koalicionit. Por presidentja e Fdi-së është më shumë se kurrë e vendosur për të vendosur qendrën e djathtë në BE dhe NATO në mënyrë të qartë, ndonëse në një formë më “dialektike”. Dhe nuk e fsheh dëshirën për të mbajtur në rregull llogaritë publike, pa imponuar ndonjë ndryshim në buxhetin e nëntorit. Një përgjegjësi qeverisja – që, siç ka pasur rastin ta thotë, “më bën të më dridhen gjunjët” – por edhe një sfidë e madhe që ajo, së bashku me komunitetin e saj politik,është gati ta luajë deri në fund.