A mund të kishte bërë Kina më shumë për të parandaluar pandeminë e koronavirusit?

Një redaktor i tabloidëve në Gjermani sigurisht që mendon kështu dhe një përleshje e jashtëzakonshme ka shpërthyer midis qeverisë kineze dhe gazetës së tij si rezultat i kësaj. Grindja filloi javën e kaluar kur Bild – gazeta më e shitur në Gjermani – publikoi një editorial me titullin ‘Ajo që Kina na ka borxh’, duke bërë thirrje që Kina të paguajë dëmshpërblime prej 130 miliardë euro for për dëmin e bërë nga shpërthimi i virusit.

Më vonë atë ditë, ambasada kineze në Berlin, u përgjigj me një letër të hapur duke thënë ‘ne e vlerësojmë stilin në të cilin ju’bëni fushatë ‘kundër Kinës në raportin tuaj aktual në faqen dy si edhe famëkeq …  si ju  ata që bëjnë të njëjtën gjë si ju Gazeta e sotme Bild nxit nacionalizmin, paragjykimet dhe ksenofobinë ‘.

Eshtë e sigurt të thuhet se redaktori i Bild, Julian Reichelt nuk i mori parasysh kritikat e gjata. Reichelt që atëherë është hakmarrë me një përgjigje pa pushim ndaj Presidentit të Kinës Xi Jinping, në të cilën ai lexon udhëheqjen kineze aktin e rebelimit:

“Ju mbyllni çdo gazetë dhe webpage që është kritike për rregullin tuaj, por jo stalla ku shitet supa e shkopit. Ju jo vetëm që po vëzhgoni njerëzit tuaj, ju po i rrezikoni ata – dhe me ta, pjesën tjetër të botës … Kina pasurohet me shpikjet e të tjerëve, në vend që të shpikë vetë. Arsyeja pse Kina nuk inovon dhe shpik është se nuk i lini të rinjtë në vendin tuaj të mendojnë lirshëm. Hiti më i madh i eksportit në Kinë (që askush nuk donte ta kishte, por që megjithatë ka shkuar nëpër botë) është Corona.
Reichelt nuk ndalet këtu. Ai vazhdon të pyesë:

“Dëshiron ta shpjegosh këtë për gratë e veja, vajza, djem, burra, prindër të viktimave të Coronës në të gjithë botën?
Më në fund, ai përfundon duke thënë:

“Ambasada juaj më thotë se nuk po jetoj me “miqësinë tradicionale të popujve tanë”. Unë mendoj se ju e konsideroni atë një “miqësi” të shkëlqyeshme kur tani dërgoni  maska masivisht në të gjithë botën. Kjo nuk është miqësi, unë do ta quaja atë imperializëm të fshehur prapa një buzëqeshje – një Kalë Troje.
“Ju planifikoni të forconi Kinën përmes një plage që eksportuat. Ju nuk do të keni sukses. Corona do të jetë fundi juaj politik, herët a vonë.

VERITAS.COM.AL