Stephanie Bodoni

Bloomberg 

 

Kina dhe Rusia u fajësuan për shpërndarjen e informacionit të rremë dhe mashtrues në internet në lidhje me Covid-19 në një raport të Bashkimit Evropian që kërkon të frenojë përhapjen “e paprecedent” të lajmeve të rreme në mes të pandemisë.

Të dy vendet janë midis “aktorëve të huaj” që u përpoqën të “minojnë debatin demokratik” dhe të forcojnë imazhin e tyre përmes “operacioneve që synuan në ndikim dhe fushatave dezinformuese rreth Covid-19 në BE”, tha autoriteti ekzekutiv i bllokut në raportin e botuar të Mërkurën .

“Do të jetë shumë e rrezikshme nëse nuk veprohet”,u tha Zëvendespresidentja e Komisionit Evropian Vera Jourová gazetarëve në Bruksel. Ajo tha se pandemia “na tregoi se informacioni i rremë mund të shkaktojë dëm serioz, mund të vrasë qytetarë madje dhe mund të minojë përgjigjen e autoriteteve publike dhe për këtë arsye gjithashtu të dobësojë masat e marra.”

Komisioni gjatë muajve të fundit ka rritur presionin mbi platforma të tilla si Twitter Inc. dhe Facebook Inc. për të ndihmuar në frenimin e rrjedhës së përmbajtjes mashtruese në lidhje me virusin, vaksinat ose shërimet e supozuara në faqet e tyre. ’Eshtë pjesë e një qëllimi më të gjerë për të luftuar gjuhën e urrejtjes dhe dezinformimin në internet që mund të çojë në rregullimin e ri të BE për t’i bërë gjigantët e teknologjisë më të përgjegjshëm.

BE tha në raport se ka pasur një “infodemi të papecedent” që ka ushqyer “ankthet më bazike të njerëzve” pasi shumica e tyre ishin të detyruar të qëndrojnë të mbyllur dhe t’i kthehen përdorimit të shtuar të mediave sociale për të marrë informacion. “Duke pasur parasysh risinë e virusit, boshllëqet në njohuri janë provuar të jenë një tokë ideale për t’u përhapur narracioni fals ose mashtrues.”

Fushata Propagandistike

Gjetjet e BE-së për Kinën dhe Rusinë bazohen në një studim të veçantë nga krahu i jashtëm dhe diplomatik i komisionit, i cili tha se kishte prova të një “shtytje të koordinuar” nga burime zyrtare Kineze për të hequr fajin për pandeminë e koronavirusit dhe për të promovuar reagimin e saj ndaj virusit . Shefi i politikës së jashtme të BE-së Josep Borrell, i cili drejton shërbimin, ka punuar me Jourova gjatë javëve të fundit në planet e fundit.

Akuzat kundër Rusisë dhe Kinës pasqyrojnë përpjekjet e BE për të gjetur një “armik të jashtëm” për të mbuluar ndarjet Evropiane të ekspozuara nga pandemia, tha Leonid Slutsky, kreu i komitetit të punëve të jashtme të dhomës së ulët të parlamentit Rus, tha sipas shërbimit shtetëror të lajmeve RIA Novosti. Ministria e Jashtme e Kinës nuk ju përgjigj një kërkese për koment.

Propoganda e huaj e sponsorizuar nga shteti piratoi mbi “frikën dhe dyshimet e njerëzve”, tha Jourova. Një “BE gjeopolitike mund të materializohet vetëm nëse jemi bindës dhe emërtojmë çështjet me të cilat përballemi. Por ne gjithashtu duhet të vendosim shtëpinë tonë në rregull ”dhe“ të përmirësojmë komunikimin tonë strategjik ”për të mos lejuar që të tjerët ta pretendojnë këtë hapësirë në internet.

Platformat në internet do të kenë një rol kyc për të luajtur duke qenë më transparentë për ato që po ndodhin në internet dhe nga vijnë informacionet mashtruese. Një kod sjelljeje për dezinformimin që pesë gjigandë të teknologjisë, përfshirë Twitter, Facebook dhe Google,nënshkruar deri më tani, është vetëm një hap i parë, tha Jourova, duke shtuar se aplikacioni i mediave sociale të ByteDance Ltd TikTok tha që ata gjithashtu planifikojnë të nënshkruajnë kodin, dhe se BE është në negociata me WhatsApp gjithashtu të Facebook.

‘Jo plotesisht e mjaftueshme’

“Ne dimë vetëm aq sa na tregojnë platformat” dhe “kjo nuk është plotësisht e mjaftueshme; platformat duhet të hapen, “tha ajo.

Kompanitë që janë pjesë e kodit do të duhet të publikojnë raporte mujore që përfshijnë të dhëna mbi politikat që synojnë kufizimin e vendosjeve të reklamave që lidhen me dezinformimin e Covid-19, si në faqet e tyre, ashtu edhe në faqet e internetit të palëve të treta, tha BE. Ndërsa komisioni nuk ka të ngjarë të propozojë legjislacion të vështirë për të rregulluar dezinformimin e dëmshëm, ai po punon për një “propozim më të balancuar”, tha Jourova.

Raporti vjen ndërsa Hungaria – një shtet anëtar i BE – përballet me kritika për përgatitjen e një sondazhi kombëtar që përfshin një pyetje mbi një propozim për krizën e koronavirusit nga investitori George Soros që “ekspertët thonë se do t’i cojë kombet në skllavërinë e borxhit.”

Në “konsultimin kombëtar” që do ti dërgohej me postë të gjithë qytetarëve Hungarezë, qeveria pyet nëse njerëzit duhet “të refuzojnë planin e George Soros, i cili do të fusë në borxh atdheun tonë për një kohë të gjatë të papërcaktuar.”

VERITAS.COM.AL