BRUKSEL (Reuters) – Komisioneri Evropian i tregtisë Phil Hogan po mendon ta vendosë emrin e tij si kandidat për të qenë drejtori i përgjithshëm i Organizatës Botërore të Tregtisë, tha zëdhënësi i tij të Dielën.

Posti i OBT-së do të bëhet vakant në fund të gushtit, pasi kryetari aktual Roberto Azevedo tha që ai do të tërhiqet një vit më parë.

Drejtori i Përgjithshëm i ardhshëm do të përballet me tensione intensifikuese të SHBA-së dhe Kinës me proteksionizmin në rritje, të acaruar nga pandemia COVID-19.Shefi i ri gjithashtu do të duhet të shtyjë përpara bisedimet për të kufizuar peshkimin e tepërt dhe të vendos rregulla të reja mbi tregtinë elektronike.

Hogan, një Irlandez, ka qenë një komisioner Evropian që nga viti 2014, fillimisht përgjegjës për bujqësinë dhe që nga fundi i vitit 2019 për tregtine.

Ai i tha Parlamentit Evropian të enjten se do të ishte “e mrekullueshme” nëse një Evropian bëhej kreu i ardhshëm i trupit tregtar me bazë në Gjenevë.

Dy kandidatë të tjerë të mundshëm Evropianë janë ministri i jashtëm Spanjoll Arancha Gonzalez Laya dhe ministri i tregtisë Hollandeze Sigrid Kaag.

Ceshtja mund të bëhet një temë qendrore e një takimi të ministrave të BE-së përgjegjës për tregtinë e caktuar paraprakisht për 9 qershor. Evropa atëherë mund të paraqise një kandidat të vetëm.

Anëtarët e OBT mund të nominojnë shtetasit e tyre si kandidatë nga 8 qershori deri në 8 korrik.

Me tre nga gjashtë drejtorët e përgjithshëm të mëparshëm nga Evropa dhe të tjerët nga Tajlanda, Brazili dhe Zelanda e Re, ekziston një presion për të zgjedhur një drejtues nga Afrika, me katër emra nga kontinenti që përmendem.

Disa në Evropë megjithatë thonë se ekziston një rregull i pashkruar në OBT që posti i drejtorit të përgjithshëm duhet të alternohet midis botës së zhvilluar dhe asaj në zhvillim. Azevedo është Brazilian.

Ekziston gjithashtu një konsensus i përgjithshëm që organi vetë ka nevojë për reforma, me kritikë që thonë se duhet marrë parasysh ngritja e Kinës dhe ndërmarrjeve shtetërore.

“Ai është një mbështetës i fortë i një axhende reformash për OBT,” tha zëdhënësi i Hogan.

VERITAS.COM.AL