Prishtinë (AFP) – Prishtina ka lëshuar një urdhër arresti ndërkombëtar për një udhëheqës politik serb të Kosovës që iku në Serbi pasi u akuzua për lidhje me një vrasje politike, tha një prokuror të mërkurën.

Mandati bazohet në “dyshime serioze” se Milan Radoicic, një aleat politik i Beogradit, ishte përfshirë në vrasjen e kolegut të tij serb të Kosovës, Oliver Ivanoviç,ne 2018, tha prokurorja Syle Hoxha për AFP.

Ivanoviç ishte një politikan i rrallë etnik serb në Kosovë që kritikoi politikën e Beogradit ndaj ish provincës së saj.

Ai u qëllua për vdekje nga sulmues të panjohur në qytetin verior të Mitrovicës jashtë selisë së partisë së tij.

Në fund të nëntorit, policia speciale e Kosovës u përpoq ta arrestonte Radoicicin, një biznesmen dhe ish lider i partisë politike Lista Serbe aleate e Beogradit, për lidhje të dyshuar me vrasjen e Ivanoviç.

Por ai nuk ishte në shtëpi.

41-vjeçari më vonë foli për mediat serbe nga një vend i fshehte dhe insistoi se ai nuk kishte “të bënte fare me vrasjen e Oliver Ivanoviçit”.

Që atëherë ai është shfaqur shpesh në publik në Serbi, ku Presidenti Aleksandar Vuçiq e ka konsideruar atë të pafajshëm.

Të mërkurën, Vuçiç përsëriti se policia Serbe dhe inteligjenca gjetën se Radoicic “nuk mori pjesë në asnjë mënyrë në vrasjen e Oliver Ivanoviçit”.

Para se të vritet, Ivanoviç pohoi se ai dhe familja e tij moren kërcënime për shkak te kritikave te tij ndaj politikës së Beogradit kundrejt Kosovës.

Në komentet e papublikuara ndaj mediave të bëra publike pas vdekjes së tij, Ivanoviç përshkroi se si “qendrat informale të pushtetit” po benin thirrje per luftë në gjysmën serbe të Mitrovicës.

Ai e quajti Radoicic si një nga lojtarët kryesorë.

Ivanovic kishte kohë që pohonte se krimi, jo ndarjet etnike, ishte mallkimi më i madh në Mitrovicën e varfër.

Vrasja e pazgjidhur është një nga mosmarrëveshjet e shumta ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, marrëdhëniet e të cilave janë ende në konfuzion 20 vjet pas perfundimit te luftës së tyre.

Pjesa më e madhe e pakicës serbe prej 120,000 vetash mbeten thellesisht besnikë ndaj Beogradit, e cila ende mohon pavarësinë që deklaroi Kosova me shumicë Shqiptare në 2008.

Veritas.com.al/