JACK MONTGOMERY

Angela Merkel e Gjermanisë ka refuzuar apelin e Boris Johnson për bisedime ballë për ballë për të ndihmuar në sigurimin e një marrëveshje të Brexit në orën 11, me një burim që thotë se ajo është “e vendosur të bëjë që Britania të zvarritet ” për një marrëveshje.

Me 13 dhjetorin u bë afati i fundit “përfundimtar” për bisedimet që u shtynë dje – e para ishte në verë – Boris Johnson është duke u përpjekur me dëshpërim për një përparim, duke fluturuar për në Bruksel për të biseduar drejtpërdrejt me presidenten e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen dhe duke ofruar të bëjë të njëjtën gjë për udhëheqës të profilit të lartë të tillë si Kancelarja Merkel dhe Emmanuel Macron i Francës.

Ai nuk ka arritur askund, megjithatë, me bisedimet e Brukselit qe nuk prodhojnë asgjë dhe Merkel dhe Macron të dy nuk pranojnë të takohen me të.

“Shikoni, unë nuk kam bërë aspak negociata dhe nuk jam duke negociuar asgjë. Komisioni Evropian po kryen negociatat – presidentja e Komisionit, me Boris Johnson dhe Michel Barnier – në emër të të gjithë neve. Pozicioni i saj negociues nuk ka ndryshuar aspak, ”tha Merkel, në komentet e raportuara nga The Times.

“It’s very clear that the negotiations are not straightforward. Britain is leaving the Single Market and as it does so you have to make sure that as the legal situations in Britain and the EU develop further apart over time you still have fair terms of competition. But as I said, Germany is not doing the negotiating as an individual participant, all the negotiation is done by the European Union,” she claimed.

“Eshtë shumë e qartë se negociatat nuk janë të thjeshta. Britania po largohet nga Tregu i Vetëm dhe duke bere kështu, duhet të sigurohemi që ndërsa situatat ligjore në Britani dhe BE zhvillohen më tej me kalimin e kohës, ende te kemi kushte të drejta të konkurrencës. Por siç thashë, Gjermania nuk po bën negociatat si një pjesëmarrëse individuale, të gjitha negociatat bëhen nga Bashkimi Evropian, “pohoi ajo.

Bisedimet në pjesën me të madhe jane bllokuar për shkak te refuzimit te BE-së për të rënë dakord për një marrëveshje nëse Britania nuk bie dakord për të ashtuquajturat rregulla “të kushteve te barabarta” – në thelb, nënshtrimi i vazhdueshëm ndaj rregulloreve të BE-së, siç interpretohet nga gjykatësit e BE-së, por as pa te pakten kontributin qe britanikët siguronin si anëtarë të BE – dhe vazhduan me kontrollin e BE mbi peshkimin kombëtar të Britanisë.

Ndërsa edhe anëtarët e Zonës Ekonomike Evropiane (EEA), Norvegjia dhe Islanda lejohen të kontrollojnë ujërat e tyre territoriale, BE-ja heziton të heqë dorë nga juridiksioni i saj i gjatë dhe fitimprurës mbi peshkimin e Britanisë, duke u caktuar pjesën e luanit të tyre anëtarëve të tjerë të BE-së për dekada – shkatërrimi i dhjetëra mijëra vendeve të punës në industrinë britanike të peshkimit dhe më shumë se përgjysmimi i flotës kombëtare të peshkimit.

Ky pozicion i vijës së ashpër vjen pavarësisht se Britania ka bërë tashmë një numër koncesionesh të mëdha në BE, duke përfshirë një marrëveshje për të paguar një marrëveshje masive shumë miliardëshe për divorcin në bllok dhe duke e lejuar atë të ushtrojë kontroll të vazhdueshëm mbi shumë ndihma shtetërore të Irlandës së Veriut dhe politikat rregullatore, në këmbim të praktikisht asgjëje në këmbim.

Ndërsa Boris Johnson pranon që pozicioni i BE përfaqeson një ndërprerje pa marrëveshje me bllokun në fund të periudhës së pambarim të “tranzicionit” në fund të vitit “shumë, shumë e mundur”, ai duket i gatshëm edhe në këtë fazë të avancuar për tu tërhequr nën një vijë nën negociata dhe të sqarojë me qartesine me te madhe se rregullimet e Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT) do të hyjnë në fuqi në janar.

Ky dështim për të marrë një vendim të forte i lë bizneset Britanike, të mërguarit dhe të tjerët me pak kohë për t’u përgatitur për çfarëdo Brexiti qe te vije në të vërtetë në fund të vitit 2020, me sistemet e IT për portet e vendit, për shembull, të jenë në kaos për shkak të përsëritur te kthimit prapa afatit duke e lënë të paqartë se në çfarë sistemi do të kalojnë në vitin e ri.

VERITAS.COM.AL