Kishinau (AFP) – Moldavet votuan të dielën në zgjedhjet që pasqyrojnë ndarjen e gjatë të ish republikës sovjetike midis atyre që kërkojnë lidhje më të ngushta me Moskën dhe atyre që mbështetin lëvizjet për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian.

Mbërthyer midis Ukrainës dhe Rumanisë, Moldavia – një nga vendet më të varfra të Evropës – ka luftuar për të gjetur vendin e saj që prej fitimit të pavarësisë me kolapsin e Bashkimit Sovjetik të vitit 1991.

Ndërkohë që shumë nga 3.5 milionët e popullates duan të mbajnë lidhje të ngushta me Moskën, të tjerët kërkojnë të ndjekin shembullin e Rumanisë – me të cilën Moldavia ka një gjuhë dhe një histori të gjatë – dhe kërkon Bashkimin Evropian.

Votimi parlamentar shihet si një garë tre-palësh midis partisë socialiste pro-ruse të Presidentit Igor Dodon, partisë qeverisëse Demokratike dhe një aleance pro-Evropiane.

Asnjë parti nuk ka të ngjarë të fitojë shumicën e nevojshme për të formuar një qeveri dhe analistët kanë frikë nga një periudhë paqëndrueshmërie pas votimit.

 ‘Gati për të ikur nesër’

Victoria Chetrean, 40 vjeç, që punon në një kompani private, tha për AFP se ajo votoi për aleancën pro-evropiane që favorizon bashkimin me BE dhe NATO.

“Burri im ka punuar në Itali për më shumë se dhjetë vjet që të kemi një standard minimal të jetesës,” tha ajo. “Duhet të punojmë drejt standardeve evropiane të jetesës”.

Ekonomia e Moldavisë mbështetet nga remitancat nga punëtorët jashtë vendit, por kjo ka bërë që popullsia në moshë pune të bjerë ndjeshëm.

“Njerëzit janë të zhgënjyer me shtetin, një milion njerëz kanë mbetur”, tha Ion Vasilache, një lektor 42-vjeçar i universitetit i cili mbështet Moldavinë që bashkohet me BE.

“Unë jam gati të largohem nesër. Nëse te njëjtat autoritete të korruptuara mbesin në pushtet pas zgjedhjeve, unë do të largohem për ne Rumani, “tha ai.

Kreu i Aleancës Andrei Nastase u zotua të mos hyjë në koalicion me partitë e tjera dhe tha se mbështetësit e tij ishin “të gatshëm të mbrojnë të drejtat e tyre në rrugë”.

 Veritas.com.al/