-Konfirmimi i Barrett çimentoi një shumicë konservatore në Gjykatën e Lartë-

Gjykatësja Amy Coney Barrett, vjen me konfirmimi e saj për të shërbyer si një bashkëpunëtore e Drejtësisë në Gjykatën më të lartë të vendit, ajo bëri betimin e saj kushtetues të hënën në Shtëpinë e Bardhë.

Gjykata e Lartë tha në një njoftim për shtyp se Barrett do të jetë në gjendje të fillojë rolin e saj të ri pasi Shefi i Drejtësisë John Roberts të administrojë betimin e saj gjyqësor të Martën. Gjykatësi Clarence Thomas administroi betimin kushtetues në ceremoninë e së hënës.

Thomas është konsideruar prej kohësh një nga gjyqtarët më konservatorë në gjykatë, së bashku me mentorin e Barrett, të ndjerin Antonin Scalia. Duke i bërë jehonë mentorit të saj, Barret nënvizoi nevojën për një ndarje të pushteteve midis degëve gjyqësore dhe legjislative.

“Thjeshtë detyra e një senatoreje të ndjekë preferencat e saj të politikës,” tha Barrett para një auditori në ‘South Lawn’ të Shtëpisë së Bardhë. “Në fakt, do të ishte një zhvlerësim i detyrës për të që të linte mënjanë qëllimet e politikës. Në të kundërt, është detyra e një gjykatësi t’i rezistojë preferencave të politikës.”.

‘Ndarja e detyrës është ajo që e bën gjyqësorin të veçantë’, tha ajo.

“Një gjyqtar deklaron pavarësinë jo vetëm nga Kongresi dhe presidenti, por edhe nga bindjet private që përndryshe mund ta lëvizin atë,” tha ajo.

Senati konfirmoi Barrett me një votim 52-48. Të 45 demokratët dhe dy të pavarur që mbajnë anën e demokratëve kundërshtuan konfirmimin e saj.

VERITAS.COM.AL/