Nigel Farage ka mbështetur atë se një vendim i rëndësishëm për Iranin, do të vendosë nëse Britania e Madhe do ndjeke verbërisht BE-në ose do mbështesë bizneset britanike, pasi ambasadori i SHBA në Britani ka kërkuar solidaritet me Donald Trump.

Nigel Farage ka bere cope “Kryeministren Remain dhe kabinetin Remain ” që ndjekin verbërisht BE-në në vendimmarrjen ne politikën e jashtme.

Në një atak të ashpër në shfaqjen e tij të LBC, ish-udhëheqësi Ukip ka hedhur ne ere vendimin e qeverisë për t’u bashkuar me BE-në kunder SHBA për krizën iraniane të marrëveshjes bërthamore.

Ai goditi Theresa May për të provuar se Britania “nuk qeveris vetë ose mendon për vete, ne bëjmë atë që dëshiron Evropa”.

Kjo vjen pasi ambasadori i SH.B.A.-së në Mbretërinë e Bashkuar, Robert Wood Johnson, i kërkoi Britanisë së Madhe të qëndronte me Amerikën lidhur me qëndrimin e saj ndaj Iranit.

Një situate status-quoje midis Iranit dhe SHBA-së është zhvilluar pasi SHBA prishi marrëveshjen bërthamore të vitit 2015,permes kritikave vokale te presidentit Donald Trump.

Presidenti Trump, i cili vendosi më shumë sanksione ndaj Iranit këtë javë, ka paralajmëruar se firmat që zgjedhin të bëjnë biznes me Iranin nuk mund të bëjnë biznes në SHBA.

Përkundër kësaj, Federica Mogherini, diplomatja më e lartë e BE, këtë javë iu bëri thirrje kompanive që “të rrisin biznesin me dhe në Iran si pjesë e diçkaje që për ne është një përparësi për sigurinë”.

Britania e Madhe duket se po bie në linjë me këtë thirrje, e cila ka zemëruar zoti Farage.

Ambasadori amerikan e radhiti Britaninë si “aleat më të afërt” të vendit të tij dhe i kërkoi Britanisë dhe Amerikës të punonin së bashku për të krijuar një marrëveshje të re.

Në një artikull për Sunday Telegraph , ai tha se regjimi iranian po “shpërdoron paratë e veta në luftëra të ndërlikuara dhe aktivitete keqdashëse jashtë vendit”.

Zoti Johnson shtoi se “populli iranian meriton më mirë. Ata meritojnë një qeveri që kujdeset më shumë për përmirësimin e jetës së tyre sesa shkatërrimin e të tjerëve “.

Ai tha: “Ne jemi duke kërkuar nga Britania globale të përdorë fuqinë dhe ndikimin e saj të konsiderueshëm diplomatik dhe të bashkohet me ne, ndërsa drejtojmë një përpjekje të përbashkët globale drejt një marrëveshje vërtet të plotë. Së bashku, ne mund të ndihmojmë për të sjellë paqen dhe prosperitetin në Iran, që e gjithë bota dëshiron ta shohë “.

Zoti Farage u tha dëgjuesve këtë mëngjes: “Mendoni se cilën anë po marrim? Sigurisht që ne po zgjedhim BE-në mbi SHBA.

“Ne nuk bëjmë më politikë te jashtme, ne ende nuk e qeverisim veten. Ne nuk mendojmë për veten tonë. Ne bëjmë atë që dëshiron Evropa!

“Mendoj se duhet te mbështesim Amerikën, e jo BE-në. Irani nuk ka hequr dorë nga programi i tij bërthamor, ata kanë protesta në rrugë, ata po mbështesin grupet terroriste.

“Por, me Kryeministrin tonë Remainer dhe me qeverinë Remainer, ne do të qëndrojmë atje ku jemi. Mund të ketë potencialisht diçka mjaft të dëmshme për ekonominë e Britanisë së Madhe këtu”.

Veritas.com.al/