Për muaj me radhë jam përpjekur të kuptoj natyrën gjithëpërfshirëse kozmike të fushatës zgjedhore të vitit 2020.

Kishte diçka kaq të çuditshme në lidhje me fshehjen e Joe Biden-Kamala Harris në strategjinë e bodrumit dhe diçka po aq e ndryshme për qëndrimin jashtë Donald Trump-Mike Pence, qëndrimi si vazhdimi i lëvizjes së strategjisë.

Modeli qendror i asaj që kemi parë nuk ka të bëjë me Demokratët kundrejt Republikanëve. Nuk ka qenë në lidhje me liberalin përkundrejt konservatorit. Eshtë diçka primitive dhe simbolike, pothuajse si një fabul e Ezopit.

Ne po jetojmë përmes një konkursi midis një gëzofi lepur dhe një ariu amerikan.

Gëzofi i lepurit është fshehur larg në bodrumin e Biden. Eshtë i ndrojtur, i kujdesshëm, pëlqen takime të vogla – mundësisht me njerëz të mbyllur në makina. Eviton rraskapitjen, thjesht duke mos punuar.

Fillova ta ndiej këtë imazh të lepurit të ndrojtur, të rraskapitur kur Biden bëri pesë nga gjashtë ditë pushim para debatit të fundit (një ditë ai bëri diçka në publik, ishte një tubim i çuditshëm automobilistik, si një makinë e vogël në teatër, në Durham Carolina e Veriut). Pastaj, ishte përsëri në bodrum – me sa duket Lepurushi ishte lodhur nga ajo ngjarje.

Lepurushi frikësohet nga COVID-19, dhe thjesht dëshiron të fshihet dhe të shpresojë që të zhduket. Lepurushi dëshiron të minimizojë kontaktin me publikun për të shmangur pyetjet e vështira. Ai dëshiron të shmangë çdo angazhim për çdo gjë të diskutueshme. Në fakt, Lepurushi është aq komod të fshihet në bodrum sa mendon se të gjithë mund të izolohen. Një mbyllje do të ishte në rregull për t’i mbajtur të gjithë të sigurt nga virusi – edhe nëse i falimentoi.

Kundërshtari i lepurushit është e kundërta.

Ariu nuk ka frikë nga asgjë. Si një Arush, ai pëlqen të kërcejë, të argëtojë turmat dhe të rrethohet nga njerëz. Atje ku Lepurushi ka frikë nga virusi, Ariu tashmë e ka pasur atë dhe është kthyer në energji të plotë në kohë rekord. Kur Lepurushi është i tmerruar për të bërë një gabim, i cili do t’i çojë njerëzit të tallen me të (diçka që ndodh të paktën një herë në javë), Ariu vepron me gëzim, mëson nga ndonjë gabim dhe vazhdon tutje.

Natyrisht, rreth kandidatëve janë bletët – anëtarë të medias së lajmeve që e duan Lepurushin dhe e urrejnë Ariun.

Lepurushi llogarit. Pas 47 vitesh përpjekje të vazhdueshme, shpesh me rezultate të këqija turpëruese, ai më në fund ka marrë një goditje në kohën e duhur. Ai mund të bëhet Lepurushi i Madh – nëse diçka nuk e ndalon atë.

Lepurushi e di që Bletët e urrejnë Ariun dhe do të bëjnë gjithçka për ta përzënë Ariun përsëri në pyll. Kjo është arsyeja pse Lepurushi mbështetet te Bletët për dy detyra të mëdha. Së pari, Bletët duhet të thumbojnë Ariun çdo ditë dhe, nëse është e nevojshme, ata duhet të krijojnë një tufë për ta mbajtur Ariun të hutuar dhe në mbrojtje. Së dyti, Lepurushi e di që Bletët do ta mbrojnë atë, kështu që mund të gënjejë dhe të fshihet. Bletët nuk do ta thumbonin kurrë Lepurushin – madje edhe për gënjeshtrat më flagrante, ose shembujt më të qartë të korrupsionit në familje.

Si Lepurush i preferuar i Bletës, ai e di që mund të bëjë shumë pak, dhe Bletët do të kompensojnë mungesën e përpjekjes së tij.

Ariu e di se ai është saktësisht në pozicionin e kundërt nga Lepurushi. Bletët e kanë sulmuar atë për pesë vjet rresht. Kur nuk gjetën skandale të vërteta, ata thjesht i sajuan disa. Ariu e ka gjetur veten të detyruar vazhdimisht të mbrohet – dhe shumicën e kohës kundër gënjeshtrave të shpikura nga armiqtë e saj.

Ariu gjithashtu ka mësuar se edhe kur bën diçka të mrekullueshme, bletët armiqësore e injorojnë atë. Bëri tre vende të njohin dhe të tregtojnë me Izraelin për herë të parë në 25 vjet, dhe bletët shkuan dhe të kërkojnë diçka me të cilën të sulmojnë Ariun. Lëvizni para se kushdo tjetër në ndërprerjen e udhëtimit nga Kina për të shpëtuar jetë nga virusi Kinez dhe për t’u sulmuar për ksenofobinë e pretenduar. Lëvizni një anije spitali detar dhe katër spitale fushore të ushtrisë në New York City (dhe bëni që Korpusi i Inxhinierëve të Sh.B.A-së të transformojë një qendër kongresi në një spital me 1200 shtretër) dhe Bletët të lavdërojnë Guvernatorin Andrew Cuomo, politikat e të cilit vranë më shumë Amerikanë 19 se çdo guvernator tjetër.

Ariu ka mësuar të jetë me zë të lartë, sepse Bletët nuk do të pranojnë kurrë triumfet dhe arritjet e tij.

Lepurushi nuk irritoi shumë njerëz sepse qëndroi i fshehur për orë të tëra çdo ditë (dhe nganjëherë gjithë ditën) në bodrum.

Ariu ka irrituar disa njerëz sepse lufta e tij e vazhdueshme me bletët e bëri atë të duket agresiv – është një ari luftarak, jo një arush lodër i mbushur.

Populli Amerikan, i habitur nga Lepurushi i fshehur në bodrum dhe i kujdesshëm për Ariun agresiv në skenë, ka një pyetje të vështirë për t’iu përgjigjur.

A është bota aq e sigurt sa t’i besojë një Lepurushi të fshehur në bodrum për të na mbrojtur ne, fëmijët tanë, lagjet tona dhe vendin tonë?

Apo është bota thjesht shumë e rrezikshme për të besuar në një Lepurush të lodhur, të ndrojtur dhe të fshehur?

Përndryshe, a është bota kaq e vështirë, sfidat aq të mëdha dhe kërcënimet aq serioze sa të kemi nevojë për një Arush – edhe nëse ndonjëherë është një Arush i zhurmshëm ose irritues?

Më në fund, Lepurushi ka kaluar 47 vjet në detyrë dhe tani ai premton të rregullojë gjithçka që nuk e ka rregulluar (ose në të vërtetë e ka prishur) gjatë një gjysmë shekulli.

Ndërkohë në katër vjet të shkurtër, Ariu ka mbajtur fjalën për çdo politikë kryesore, reformoi gjyqësorin, rriti ekonominë më të fortë në historinë Amerikane, krijoi papunësinë më të ulët për Afrikano-Amerikanët dhe Latino-Amerikanët, dhe në mënyrë agresive ndoqi një plan të guximshëm për vaksinat për COVID -19./Fox News/

VERITAS.OM.AL