JOEL B. POLLAK

Maroku u bë shteti i katërt arab që arriti një marrëveshje paqeje me Izraelin këtë vit, ndërsa lajmi u përhap të enjten se Mbretëria do të nënshkruante një marrëveshje që krijonte marrëdhënie diplomatike me shtetin hebre.

Presidenti Donald Trump përgëzoi të dy palët në një postim në Twitter: “Një tjetër hap i madh perpara HISTORIK sot! Dy miqtë tanë të MEDHENJ Izraeli dhe Mbretëria e Marokut kanë rënë dakord për marrëdhënie të plota diplomatike – një hap përpara masiv për paqen në Lindjen e Mesme! ”

Më pak se një vit më parë, Presidenti Trump nisi planin e tij të paqes në Lindjen e Mesme, i cili filloi nga përpjekjet e mëparshme në atë që kërkonte marrëveshje midis Izraelit dhe shteteve Arabe pa u dhënë veto Palestinezëve.

Administratat e hershme Amerikane kishin besuar, gabimisht, se një qasje e tillë ishte e pamundur. Sekretari i Shtetit i atëhershëm John Kerry tha në 2016 se nuk ishte e mundur një paqe e veçantë midis Izraelit dhe shteteve Arabe:

Maroku ka gëzuar qetesisht lidhje jozyrtare me Izraelin për shumë vite. Vendi ka një komunitet të madh hebre, shumë prej anëtarëve të të cilit u transferuan në Izrael pasi shteti hebre shpalli pavarësinë në 1948.

Administrata Trump ka kontaktuar Marokun për vite me rradhë. Ivanka Trump vizitoi mbretërinë nëntorin e kaluar. Maroku gjithashtu dha një intervistë ekskluzive me Ministrin e Jashtëm Nasser Bourita për Breitbart News në 2018.

Të enjten, Trump njoftoi se SHBA do të njihte pretendimet e Marokut për Saharanë Perëndimore të kontestuar:

Mbretëria është shteti i katërt që bën paqen dhe krijon marrëdhënie diplomatike me Izraelin këtë vit. Tre të tjerët përfshijnë Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahreinin, të cilët nënshkruan Marrëveshjet e Abrahamit në lëndinën e Shtëpisë së Bardhë në shtator; dhe Sudani, i cili njoftoi se kishte arritur një marrëveshje me Izraelin disa javë më vonë.

VERITAS.COM.AL