THOMAS D. WILLIAMS, PH.D.

ROME – Papa Françesku ofroi lutje speciale për mjekët, infermierët dhe priftërinjtë që kanë vdekur duke ndihmuar ata që preken nga COVID-19, duke i quajtur ata “heronj”.

Në Meshën e tij të mëngjesit të mbajtur në rezidencën e tij në Santa Marta të Mërkurën në Vatikan, Papa falënderoi personelin e kujdesit shëndetësor dhe priftërinjtë që po rrezikojnë jetën e tyre duke ndjekur nevojat fizike dhe shpirtërore të atyre të infektuar me koronavirus.

Deri më tani, 24 mjekë dhe 50 priftërinj kanë vdekur në aktivitetin e tyre duke ndihmuar ata që preken nga COVID-19 në Itali dhe pothuajse 5,000 punonjës shëndetësorë gjithashtu janë infektuar nga virusi.

“Kam dëgjuar që disa mjekë dhe priftërinj kanë vdekur ditët e fundit,” tha Papa. “Ata u infektuan, u sëmurën sepse ishin në shërbim të të sëmurëve. Ne lutemi për ta, për familjet e tyre dhe falënderoj Zotin për shembullin e heroizmit që ata na japin në kujdesin për të sëmurët. ”

Javët e fundit, Papa Françesku u ka bërë thirrje priftërinjve që të jenë në “linjat e para” për t’u kujdesur për ata që janë të sëmurë dhe të ndjekin nevojat e tyre shpirtërore.

Në një letër të këtij muaji të nënshkruar nga sekretari personal i Papës, por që kuptohet gjerësisht se është shkruar nga vetë pontefi, priftërinjtë inkurajohen të veprojnë si “barinj të mirë”, të gatshëm për të dhënë jetën e tyre për delet, në vend që të “frikësohen” nga duart e mercenarëve ”që braktisin delet sapo të shohin një ujk që po vjen.

“Në epideminë e frikës qe të gjithë ne po jetojmë për shkak të pandemisë së koronavirusit, rrezikojmë të veprojmë si duar mercenare dhe jo si barinj,” shkroi Papa në letrën e 13 Marsit.

“Eshtë mirë që kishat të qëndrojnë të hapura. Priftërinjtë duhet të jenë në vijat e përparme, ”deklaron letra. «Besimtarët duhet të gjejnë guxim dhe rehati kur të shohin barinjtë e tyre. Ata duhet ta dinë që mund të vrapojnë në çdo moment dhe të gjejnë strehim në kishat dhe famullitë e tyre dhe t’i gjejnë të hapura dhe mikpritëse. ”

Papa gjithashtu duket se sugjeroi që ndërsa priftërinjtë duhet të bashkëpunojnë me dekretet e autoritetit civil, ata kanë një autoritet më të lartë që thirren për t’ju bindur, gjë që kërkon një gatishmëri për të sakrifikuar veten e tyre.

“Mendoni për të gjithë shpirtrat që ndjehen të tmerruar dhe të braktisur sepse ne pastorët ndjekim udhëzimet e autoriteteve civile – e cila është e drejtë në këto rrethana për të shmangur ngjitjen – ndërsa rrezikojmë të lëmë mënjanë udhëzimet hyjnore – që është një mëkat. Ne mendojmë sic njerëzit mendojnë dhe jo siç mendon Zoti, ”shkroi ai. “Ne bashkohemi në radhët e atyre që janë të tmerruar në vend që t’u bashkohemi mjekëve, infermierëve, vullnetarëve, punonjësve të kujdesit shëndetësor, dhe nënave dhe baballarëve, të cilët janë në vijën e parë.”

“Unë mendoj për të gjithë njerëzit që jetojnë duke u ushqyer nga Eukaristia, sepse ata besojnë në praninë e vërtetë të Jezusit që e jep veten e tij në Kungimin e Shenjtë,” vazhdon ai. “Unë mendoj për ata njerëz që tani duhet të jenë të kënaqur duke ndjekur Meshën që transmetohet përmes tv. Unë mendoj për shpirtrat që kanë nevojë për rehati shpirtërore dhe për sakramentin e rrëfimit. Unë mendoj për të gjithë ata njerëz që me siguri do të braktisin Kishën, kur të mbarojë ky makth, sepse Kisha i braktisi ata kur kishin nevojë për të. ”

Në letrën e tij, Papa gjithashtu u bëri thirrje priftërinjve të dalin jashtë dhe të takojnë njerëz dhe t’u ofrojnë atyre ndihmën shpirtërore që vetëm ata mund ta japin, “duke mos u mbyllur asnjëherë në vetvete, duke qëndruar prapa si spektatorë”.

“Përndryshe, ne do të zbulojmë se njerëzit janë duke urdhëruar që ushqimet dhe picat tja u sjellin në shtepi, por ata nuk do ti cojnë dot atyre Kungimin e Shenjtë kur ata janë të moshuar, të sëmurë ose në nevojë,” shkruan ai. “Do të ndodhë që supermarketet, stendat e gazetave dhe kjoskat e duhanit të jenë të hapura, por jo kishat.”

VERITAS.COM.AL