Athine (AFP) – Parlamenti i Greqisë beri betimin të mërkurën pas zgjedhjeve të 7 korrikut që panë një fitore të gjerë konservatore në fund të katër viteve të sundimit të majtë.

Parlamenti gjashtëpartiak zyrtarisht do të fillojë funksionet e tij pas zgjedhjes së një drejtuesi të enjten.

Kryeministri i ri Kyriakos Micotaqis i qeverise konservatore e ka bërë  ngritjen e rritjes së ngadaltë një përparësi, të mundësuar nga shkurtimet e taksave dhe shoqëruar nga marrëveshjet e privatizimit.

51-vjeçari i diplomuar ne Harvard dhe ish-konsulenti i McKinsey gjithashtu është zotuar të krijojë vende pune dhe të heqë qafe pengesat për biznesin.

Micotaqis do të përshkruajë politikat e qeverisë së tij në fundjavë para një votimi besimi të dielën vonë.

Partia e tij Demokracia e Re ka 158 deputetë në dhomën me 300 vende.

Të martën, Athina vendosi obligacione shtatëvjeçare me një shifër fitimi të ulët në sulmet e saj te para në tregjet e borxhit që nga zgjedhjet.

Agjencia Greke e borxhit tha se kishte mbledhur 2.5 miliardë euro (2.8 miliardë dollarë) në shitje, ndërsa kryeministri tha se fitimi prej 1.9 për qind ishte një “shifër e ulët”.

Një shitje e mëparshme shtatë-vjeçare në shkurt të vitit 2018 kishte një fitim prej 3.5 për qind mes luhatshmërisë së tregut botëror.

Duke filluar nga 2020, Micotaqis ka premtuar të shkurtojë një taksë të urryer të pronës të quajtur ENFIA – e sjelle nga një qeveri e mëparshme e udhëhequr nga Demokracia e Re gjatë krizës ekonomike – prej 30 për qind gjatë dy viteve.

– Paketa e reformave –

Ai gjithashtu ka ofruar të reduktoje pragjet e tatimit mbi të ardhurat dhe për të ulur gradualisht tatimin mbi fitimet e biznesit me tetë për qind.

Por vetëm disa orë pas fitores së tij të 7 korrikut, ministrat e financave të eurozonës paralajmëruan qeverinë e re që të mbetej në angazhimet strikte të shpenzimeve publike të vendit.

“Ne duhet të mbajmë angazhimet tona, kjo është e vetmja mënyrë që unë di për të fituar besueshmërinë”, tha shefi i Eurogrupit, Mario Centeno.

Të martën, drejtori i fondit të shpëtimit të eurozonës dhe një zyrtar kyç i BE që mbikëqyrte pagesat e borxhit të Greqisë, Klaus Regling, sugjeroi që shkurtimet e taksave të shoqërohen “me një bazë më të gjerë tatimore”.

Në një takim me Regling të martën vonë, Micotaqis “konfirmoi se Greqia do të respektojë objektivat fiskale”, tha zyra e kryeministrit.

Gjatë fushatës zgjedhore, Micotaqis tha se do t’i bindte kreditorët e Greqisë që të pranonin lehtësimin e objektivave me “një paketë të reformave gjithëpërfshirëse”.

Kuadri aktual i negociuar me kreditorët nga qeveria e majtë e mëparshme Syriza e mban Greqinë në një suficit buxhetor primar prej 3.5 për qind deri në 2022 – por konservatorët thonë se ky objektiv e mbyt rritjen.

Ka dy parti më pak në parlament sesa në dhomën e mëparshme, por dy prej tyre janë të reja – Zgjidhja Greke, një parti nacionaliste e formuar nga brokeri televiziv Kyriakos Velopoulos dhe MeRA25, një parti anti-austeriti e themeluar nga ekonomisti rebel dhe ish ministri i financave i Tsipras,Yanis Varoufakis.

“Ne jemi këtu për të thënë një ‘jo’ masive ndaj çfarëdolloj shtrëngimi (barra e borxhit të Greqisë),” Varoufakis, partia e të cilit zgjodhi nëntë deputete, tha para se të betohej të mërkurën.

Në të kundërt, partia neo-naziste Agimi i Artë doli nga parlamenti për herë të parë që nga viti 2012.

Agimi i Artë, deri vonë partia e tretë ne radhë e Greqisë, është në rrëmujë mes një gjyqi të vazhdueshëm për vrasjen e një raperi antifashist të vitit 2013, që thuhet se u krye me dijeninë e anëtarëve të larte të Agimit të Artë.

Veritas.com.al/