Roman Abramovich, oligarku rus që zotëron klubin e futbollit Chelsea të Premierligës angleze, ishte ndër ata që u sanksionuan nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të enjten.

Britania vendosi një ndalim udhëtimi dhe ngriu asetet e pronarit miliarder të ekipit të futbollit dhe gjashtë oligarkëve të tjerë rusë. Qeveria tha se atij i ndalohet të vizitojë vendin dhe i ndalohet të bëjë transaksione me individë dhe biznese në Mbretërinë e Bashkuar.

Britania tha se “publikoi një licencë” për të lejuar Chelsean të vazhdojë të luajë në Premier League angleze dhe të kryejë aktivitete të tjera të lidhura me futbollin mes sanksioneve të Abramovich.

“Duke pasur parasysh ndikimin e rëndësishëm që sanksionet e sotme do të kishin në klubin e futbollit Chelsea dhe pasojat e mundshme të kësaj, qeveria ka publikuar këtë mëngjes një licencë që autorizon një numër aktivitetesh të lidhura me futbollin për të vazhduar në Chelsea”, thanë zyrtarët britanikë. “Kjo përfshin lejet që klubi të vazhdojë të luajë ndeshje dhe aktivitete të tjera të lidhura me futbollin, të cilat nga ana e tyre do të mbrojnë Premier League, piramidën më të gjerë të futbollit, tifozët besnikë dhe klube të tjera.

“Kjo licencë do të lejojë vetëm disa veprime të emërtuara në mënyrë eksplicite për të siguruar që individi i caktuar të mos jetë në gjendje të anashkalojë sanksionet e Mbretërisë së Bashkuar. Licenca do të mbahet nën shqyrtim të vazhdueshëm dhe ne do të punojmë ngushtë me autoritetet e futbollit.”
Abramovich tha javën e kaluar se do të shiste Chelsea-n ndërsa filloi të merrte njëfarë kontrolli mbi lidhjet e tij me presidentin rus Vladimir Putin në mes të pushtimit të Ukrainës nga vendi.