KURT ZINDULKA/ BREITBART

Ndërsa shqetësimi rritet për një rritje të mundshme të emigracionit masiv si rezultat i fuqisë rajonale ushtarake që Turqia hyri në konfliktin Sirian, Evropa kishte përjetuar tashmë një rritje prej 10 përqind të te ardhurve në vitin e fundit.

Që nga 24 shtatori, rreth 487,000 kërkesa për azil janë paraqitur nga emigrantët në BE, Zvicër dhe Norvegji shtuar atyre te 12 muajve te mëparshëm, raporton gazeta gjermane Die Welt. Ky numër është 10 për qind më i lartë në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas Zyrës Evropiane për Mbështetjen e Azilit.

Vendet nga të cilat numri më i madh i emigrantëve vijnë në Bashkimin Evropian ishin Siria, Afganistani, Venezuela, Iraku, Pakistani, Kolumbia dhe Turqia. Vendet që thithnin më së shumti azilkërkues ishin Gjermania, Franca dhe Spanja.

Një nga vendet më të goditura nga fluksi i rritur i emigrantëve ka qenë Greqia. Vetëm në shtator, më shumë se 12,000 emigrantë hynë në vend, më shumë se çdo muaj tjetër në 2018 ose 2019. Në përgjithësi këtë vit, 46.100 njerëz kanë mbërritur në Greqi, krahasuar me 37.300 një vit më parë.

Javën e kaluar, Kryeministri Grek Kyriakos Mitsotakis shprehu zhgënjimin e tij për numrin e madh të emigrantëve që ndalen në vendin e tij dhe nuk lëvizin në vendet e tjera të BE-së, duke thënë: “Unë do ta them këtë qartë: Unë do të ngre çështjen e sanksioneve specifike për vendet evropiane që refuzojnë të marrin pjesë në një shpërndarje të drejtë të refugjatëve në një nivel Evropian. ”

Deri në fund të shtatorit, më shumë se 80,000 emigrantë kanë udhëtuar nëpër Mesdhe me anije në brigjet e Evropës. Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët njoftoi se deri më tani këtë vit 1.041 njerëz ose kanë vdekur ose kanë humbur jetën ndërsa udhëtonin.

Duke folur me Die Welt, kryetari i partisë së Unionit Kristian Demokratik të Berlinit, Kai Wegner, tha: “Eshtë koha për një ndryshim te paradigmës në politikën e shpëtimit të BE-së bazuar në parimin Australian te mos-tolerancës.”

“Kjo do të nënkuptonte kthimin e të gjithë njerëzve të kapur në Mesdhe pa përjashtim. Kjo do të zvogëlonte stimulimet për kalimet me anije jo-oqeanike në zero dhe më në fund do t’i jepte fund vdekjeve në Mesdhe ”.

Numri i mbërritjeve me anije është ulur nga 102,000 te vitit te kaluar. Nën udhëheqjen e Matteo Salvinit, Italia pa rënien më të madhe të mbërritjeve. Rreth 7.600 njerëz arritën në brigjet italiane me varkë këtë vit, krahasuar me 21,000 një vit më parë.

Sidoqoftë, numri i emigrantëve mund të rritet edhe më shumë në varësi të rezultatit të konfliktit midis Turqisë dhe kurdëve Sirianë. Javën e kaluar, Presidenti turk Erdogan kërcënoi të lëshonte 3.6 milion refugjatë mbi Bashkimin Evropian përveç nëse ai do t’i nënshtrohej kërkesave të tij.