MICHAEL PATRICK LEAHY

Një sondazh i lëshuar nga Grupi Trafalgar të hënën tregon se Presidenti Donald Trump udhëheq ndaj kandidatit të Demokratëve Joe Biden me një pikë, 46 për qind me 45 për qind, në shtetin kryesor të betejës në Wisconsin.

Sondazhi i 1,021 zgjedhësve të mundshëm për zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2020 u krye midis 23 qershorit dhe 25 qershorit. Kryesimi me një pike i Trump ndaj Biden është në kufirin e gabimit prej 3 për qind të sondazhit, kështu që rezultatet pasqyrojnë një lidhje statistikore midis të dyve.

Rezultatet janë një largim domethënës nga një sondazh i kohëve të fundit që tregojnë Biden qe udhëheq shtetet kryesore të betejës që Trump fitoi në vitin 2016, përfshirë Wisconsin. Sondazhet më të fundit në Wisconsin përpara publikimit të sondazhit të Trafalgar Group të së hënës kanë treguar Biden me një epërsi të konsiderueshme, siç tregon Real Clear Politics Average of Polls  për shtetin.

Një sondazh i Universitetit të Marquette i kryer midis 14 qershorit dhe 18 qershorit i dha Bidenit një epërsi prej tetë pikësh. Një sondazh studimor i CNBC / Change Research Poll i kryer midis 12 qershorit dhe 14 qershorit i dha Bidenit një epërsi prej katër pikësh. Një sondazh i New York Times / Siena University i kryer midis 8 qershorit dhe 15 qershorit i dha Bidenit një epërsi prej 11 pikësh. Një sondazh i Fox News i kryer midis 30 majit dhe 2 qershorit i dha Bidenit një epërsi prej nëntë pikësh.

Metodologjia e Sondazhit të Grupit Trafalgar të se hënës ndryshon nga ato katër sondazhet e fundit që tregojnë Biden në epërsi në një serë mënyrash.

Së pari, Grupi Trafalgar ka një numër më të madh të te anketuarve dhe diferencë më të ulët sesa ndonjë nga sondazhet e tjera të fundit.

Numri i te anketuarve të Grupit Trafalgar prej 1,021 votues të mundshëm të zgjedhjeve të përgjithshme ka një diferencë gabimi prej 3 përqind, ndërsa Sondazhi i Universitetit Marquette kishte një madhësi kampioni prej 805 dhe një diferencë gabimi prej 4.3 për qind, sondazhi i Universitetit Siena të New York Times kishte një madhësi kampioni prej 655 dhe një diferencë gabimi prej 4.3 përqind, Sondazhi i Change Research të CNBC kishte një madhësi të kampionit prej 231 dhe një diferencë gabimi aq të madhe sa të mos përfshihej në raportin e sondazhit, dhe Fox News Poll kishte një mostër madhësia e te cilit ishte 801 dhe një diferencë gabimi prej 3.5 përqind.

Së dyti, dhe me rëndësi po të njëjte, në mesin e sondazheve që kishin një madhësi të kampionit mjaft të madh për të identifikuar një diferencë gabimi, vetëm Sondazhi i Grupit Trafalgar u përqendrua në votuesit e mundshëm të zgjedhjeve të përgjithshme, treguesi më i besueshëm se si njerëzit do të votojnë në të vërtetë. Sondazhi i Universitetit Marquette, Sondazhi i Universitetit Siena të New York Times dhe Fox News Poll të gjithë votuesit e regjistruar janë marrë në provë, që do të thotë se rezultatet përfshinin disa të anketuar që janë regjistruar për të votuar, por nuk ka gjasa ta bëjnë këtë.

Rekordet e Grupit Trafalgar për sondazhet ne shtetet e betejës të vitit 2016 ishte mjaft i mirë, siç raportoi Politico një javë pas zgjedhjeve:

Pak, siç duket, ju kushtua vëmendje sondazheve nga Grupi Trafalgar – një firmë këshilluese me bazë në Gjeorgji që, në faqen e saj të internetit, feston kohën kur RealClearPolitics zgjodhi një nga sondazhet e tij parësore në Florida – duke treguar Trump përpara. Sondazhi i grupit në Pensilvani ishte i vetmi nga dhjetëra që nga fundi i korrikut që tregoi kandidatin e GOP në epërsi atje – por ishte gjithashtu sondazhi i vetëm i kryer gjatë asaj fundjave, pasi votuesit bënë zgjedhjet e tyre përfundimtare.

Grupi Trafalgar ishte disi frutdhënës të hënën, një ditë para zgjedhjeve, duke lëshuar sondazhe në Florida (Trump përpara me 4 pikë), Michigan (Trump përpara me 2 pikë) dhe Gjeorgji (Trump përpara me 7 pikë).

538.com i Nate Silver aktualisht vlerëson sondazhet e Grupit Trafalgar me gradën C-. Në prag të zgjedhjeve presidenciale 2016, 538.com i dha Hillary Clinton një shans 71 përqind për të fituar, me një shans 83 për qind për të fituar Wisconsin, dhe parashikoi që ajo të fitonte 302 vota të kolegjit elektoral ndaj 235 të Donald Trump. Në natën e zgjedhjeve, megjithatë , Donald Trump fitoi 306 vota të kolegjit elektoral, përfshirë dhjetë votat e kolegjit elektoral të Wisconsin, me Hillary Clinton që fitoi vetëm 232. Trump mposhti Klinton me një diferencë prej më pak se 23,000 vota nga 2.8 milion të hedhura në atë shtet.

VERITAS.COM.AL/