Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç dhe kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, do të jenë sot dhe nesër në Tiranë, në kuadër të samitit për nismën ‘Open Balkan’. Sot pritet që të tre liderët të zhvillojnë një darkë informale në ‘Fish City’.

Mësohet se punimet do të zhvillohen në ambientet e Hotel MacAlbania (ish-Sheraton) në qendër të Tiranës dhe do të fillojnë në orën 10.00. Ditën e martë, pasdite do të ketë edhe një konference për shtyp të kryeministrit Edi Rama, presidentit serb Aleksandër Vuçiç dhe kryeministrit i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev.

Burime pranë qeverisë bëjnë me dije se Zaev do të shoqërohet nga zv.ministri i Financave maqedonas, i cili në ditët e para të Janarit pritet të zëvendësojë Zaev në detyrën e Kryeministrit. Kësisoj duket se vazhdimësia e mbështetjes maqedonase për Ballkanin e Hapur do të  ekzistojë edhe pse kreu i qeverisë pritet të zëvendësohet shpejt.

Nga ana tjetër, Sali Berisha ka paralajmëruar protestë kundër ardhjes së presidentit serb Aleksandër Vuçiç dhe grumbullimi do të nisë selinë Blu në orën 16:00, e më pas do të drejtohen në Kryeministri.

Kujtojmë se takimi i fundit në kuadër të nismës ‘Open Balkan’ u mbajt më 4 nëntor në Beograd, ku liderët konfirmuan edhe njëherë premtimin se nuk do të ketë më asnjë pengesë në kufi për njerëzit e tyre dhe se ata do të mund të lëvizin lirisht në të tre vendet. Për 3 drejtuesit e 3 vendeve “Open Balkan” është një lëvizje që ka vetëm një qëllim, përmirësimin e jetës për qytetarët.

Nisma për bashkëpunim rajonal është përkrahur edhe nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe BE. Megjithatë kësaj nisme s’po i bashkohet Kosova, Mali i Zi dhe Bosnja e Hercegovina. Qeveria e Kosovës, e udhëhequr nga Albin Kurti, mendon se iniciativa e “mini-Shengenit” është nismë pa vizion për rajonin.

AGJENDA E SAMITIT “BALLKAN I HAPUR”.

20-21 dhjetor 2021

E hënë, 20 dhjetor

Akomodimi i drejtuesve dhe delegacioneve në Hotel Rogner, Tiranë

18.30 – Nisja për në qytetin e peshkut, Elbasan

19.00 – Darka zyrtare e drejtuesve dhe delegacioneve (Qyteti i peshkut, Elbasan)

Tabela kryesore:

H.E. Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

H.E. Aleksandar Vuçiq, President i Republikës së Serbisë

H.E. Zoran Zaev, kryeministër i Republikës së Maqedonisë së Veriut

Znj. Delina Ibrahimaj, Ministre e Financave dhe Ekonomisë së Shqipërisë

Frida Krifca, Ministre e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural të Shqipërisë

Z. Branislav Nedimović, zëvendëskryeministër dhe ministër i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimi i Ujërave të Serbisë

Z. Siniša Mali, Ministër i Financave i Serbisë

Z. Dimitar Kovacevski, Zëvendës Ministër për Financa i Maqedonisë së Veriut

Trajan Dimkovski, zëvendësministër për bujqësi i Maqedonisë së Veriut

Z. Marko Cadez, Kryetar i Odës së Tregtisë dhe Industrisë së Serbisë

Znj. Ines Muçostepa, Kryetare e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë

Z. Antoni Peshev, Kryetar i Odës së Tregtisë dhe Industrisë së Veriut Maqedonia

Z. Jim O’Brien, Këshilltar i Lartë në Këshillin Atlantik

Z. Alex Soros, Zëvendës Kryetar i Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur

Për pjesën tjetër të delegacioneve do të ofrohet darkë me bufe

E martë, 21 dhjetor

09.00 – Mbërritja e drejtuesve dhe delegacioneve në Pallatin e Brigadave (mundësi foto)

09.05 – Takimi i 3 drejtuesve (Vendi: Pallati i Brigadave)

H.E. Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

H.E. Aleksandar Vuçiq, President i Republikës së Serbisë

H.E. Zoran Zaev, kryeministër i Republikës së Maqedonisë së Veriut

09.30 – Seancë plenare

Formati: 1+2 (tavolina kryesore) +3 (ulje prapa)

Fjalët hyrëse (3-5 minuta):

H.E. Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

H.E. Aleksandar Vuçiq, President i Republikës së Serbisë

H.E. Zoran Zaev, kryeministër i Republikës së Maqedonisë së Veriut

H.E. Olivér Várhelyi, Komisioner për Zgjerimin dhe Fqinjësinë (online)

Znj. Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal

Z. Emir Djikic, Drejtor i Sekretariatit të CEFTA-s

Z. Matej Zakonjšek, Drejtor i Komunitetit të Transportit

Z. Marko Cadez, Kryetar i Odës së Tregtisë dhe Industrisë së Serbisë

Në seancë marrin pjesë edhe krerët e dhomave të tregtisë:

Znj. Ines Muçostepa, Kryetare e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë

Z. Antoni Peshev, kryetar i Odës së Tregtisë dhe Industrisë së Maqedonisë së Veriut

Gjuha e punës: Anglisht

10.30 – Pushim për kafe

10.45 – Diskutimi i liderëve mbi Axhendën e Ardhshme për Ballkanin e Hapur

Formati: 1+3

Moderues dhe prezantues: Këshilli Atlantik (3 përfaqësues)

Gjuha e punës: Anglisht

11.30 – Ceremonia e nënshkrimit

1. Marrëveshja për kushtet për akses të lirë në tregun e punës në Ballkanin Perëndimor.

Niveli i nënshkrimit: Drejtuesit

2. Marrëveshja për ndërlidhjen e skemave të identifikimit elektronik të qytetarëve të Ballkanit Perëndimor.

Niveli i nënshkrimit: Drejtuesit

3. Marrëveshja ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për bashkëpunim në fushën e veterinarisë, sigurisë ushqimore dhe ushqimore për kafshë dhe fitosanitare në Ballkanin Perëndimor.

Niveli i nënshkrimit: Drejtuesit

4. Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

Niveli i nënshkrimit: Ministri i Ekonomisë dhe Financave

5. Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

Niveli i nënshkrimit: Ministri i Ekonomisë dhe Financave

Gjuha: Anglisht

12.00 – Forumi Rajonal për Bujqësi dhe Bashkëpunim Rajonal

Pjesëmarrësit e panelit:

H.E. Edi Rama, Kryeministër i Republikës së Shqipërisë

Znj. Delina Ibrahimaj, Ministre e Financave dhe Ekonomisë së Shqipërisë

Frida Krifca, Ministre e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural të Shqipërisë

H.E. Aleksandar Vuçiq, President i Republikës së Serbisë

Z. Branislav Nedimović, zëvendëskryeministër dhe ministër i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimi i Ujërave të Serbisë

Z. Siniša Mali, Ministër i Financave i Serbisë

H.E. Zoran Zaev, kryeministër i Republikës së Maqedonisë së Veriut

Z. Dimitar Kovacevski, Zëvendës Ministër për Financa i Maqedonisë së Veriut

Trajan Dimkovski, zëvendësministër për bujqësi i Maqedonisë së Veriut

Moderator: Znj. Ines Muçostepa, Kryetare e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë të Shqipërisë

Në seancë marrin pjesë edhe:

Kryetarët e dhomave të tregtisë + 5 përfaqësues të agrobiznesit

Ndërhyrja e drejtuesve (3 minuta secili) dhe ministrave (5 minuta secili).

Krerët e dhomave të tregtisë dhe përfaqësues të agrobiznesit pyesin pyetje dhe adresimin e çështjeve të ndryshme që lidhen me bashkëpunimin në këtë fushë. (15 minuta).

Gjuha e punës: Anglisht

13.00 – Konferencë e përbashkët për shtyp e tre liderëve të Iniciativës Ballkanike të Hapur

Gjuha: Shqip, me përkthim Shqip-Anglisht-Serbisht/Maqedonisht

14.00 – Dreka zyrtare

Formati i tabelës kryesore: 1+1

Pjesa tjetër e delegacioneve ulen në tavolinat përreth

16.00 – Largimi i delegacioneve