Cilësia e ajrit në Evropën Jugore, kryesisht në Spanjë, u ndikua në fillim të javës nga pluhuri nga Sahara që filloi në fundjavë, njoftoi sot Observatori Evropian i Kopernikut.

“Ky pluhur po ndikon në cilësinë e ajrit në pjesën më të madhe të Mesdheut perëndimor, veçanërisht në Spanjë ku parashikohen nivele të larta të PM10 (grimca më të vogla se 10 mikrometra në diametër) në pjesën më të madhe të vendit, dhe arriti kulmin sot në rajon”, sipas Shërbimit të Monitorimit të Atmosferës Copernicus (CAMS).

“Në zonat më të prekura, PM10 do të kalojë kufirin mesatar të ekspozimit 24-orësh prej 50 µg/m3 (vlera mesatare vjetore) i vendosur për Bashkimin Evropian për këtë lloj ndotësish”, shpjegon Observatori i Kopernikut.

“Transporti i pluhurit në Spanjë përkon me një valë të nxehti që prek vendin, të dyja fenomenet rriten nga ajri i ngrohtë që vjen nga Sahara,” shpjegon observatori.

Përveç një ngjyre portokalli ose të kuqe në qiell, këto pluhura që vijnë nga stuhitë e rërës në Afrikën e Veriut mund të ndikojnë në shëndetin e njeriut, duke përkeqësuar problemet e frymëmarrjes dhe kardiovaskulare, dhe prodhimin e energjisë, duke ulur performancën e paneleve diellore, kujton shërbimi i Kopernikut.

Megjithatë, kjo mjegull rëre është më pak toksike sesa grimcat ultra të imta nga trafiku rrugor, ngrohja me dru, qymyri ose zjarret.

Stuhitë e rërës dhe pluhuri dëmtojnë kryesisht banorët e vendeve të thata ose gjysmë të thata në Afrikën e Veriut, Gadishullin Arabik, Azinë Qendrore dhe Kinën, duke paraqitur një “kërcënim serioz për shëndetin”, sipas Organizatës Botërore Meteorologjike.